Egyetem

Radnótisok nyerték a Szent-Györgyi tanulmányi versenyt + FOTÓK

Radnótisok nyerték a Szent-Györgyi tanulmányi versenyt + FOTÓK

2014. november 28., péntek
Radnótisok nyerték a Szent-Györgyi tanulmányi versenyt + FOTÓK
tik_dijatado05_kf

Szegedi siker született a Szegedi Tudományegyetem és Pro Talentis Universitatis Alapítvány közös rendezésében létrejött Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyen, amelyen számos hazai és határon túli középiskola csapatai mérték össze tudásokat a Nobel-díjas kutató munkájához kapcsolható tantárgyakból.

Idén harmadik alkalommal rendezték meg a szegedi kutató emléke előtt tisztelgő biológia, kémia és fizika tudást mérő versenyt, mely idén gazdagodott „Szent-Györgyi és a nők megjelenése a természet- és élettudományokban” altémával is, így reflektorfénybe került

Szent-Györgyi Albert

tudóstársa,

Bangha Ilona

is. A délelőtti számítógépes megmérettetés után, amelyen még mind a tizenkilenc középiskola mind a huszonkilenc három fős csapata részt vett, a délután nyílt versenyre már a hat legeredményesebb csapat jutott tovább. Továbbá a versenyzőknek előre készülniük kellett egy kreatív feladattal, Szent-Györgyi Albert egy napjáról készítettek egy rövidfilmet. A végső sorrend a következőképp alakult: a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziumból a Martin és a csajok, valamint a Bonyhád nevet viselő csapat, a debreceni Tóth Árpád Gimnáziumból a Debreceni Kvarkok, a szegedi Dugonics András Piarista Gimnáziumból a Szepi1, a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumból az RMG 3.0, valamint az Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumból a Doktorosokk. Az első helyet a szegedi RMG 3.0 csapat, melynek tagjai:

Bálint Armand Rafael, Fejes Roland

és

Juhász Dániel

. A kreatív feladatot illetően az Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium csapata, a Doktorosokk bizonyultak a legjobbnak. "Hisszük, hogy ezzel a versennyel tudunk tisztelegni Szent-Györgyi Albert előtt" - mondta el

Karsai Krisztina

, az SZTE oktatási rektorhelyettese, a verseny zsűrijének tagja. A zsűri szerint a verseny célja, hogy legyenek olyan kiváló tudósok, akik olyan elismeréseket hoznak haza, mint a verseny névadója, és talán a jövőben a most versenyző fiatalok nevét is viselheti egy hasonló rendezvény.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.