Közélet

Orbán: akarat kell ahhoz, hogy Európa elfoglalhassa méltó helyét az új világrendben

Orbán: akarat kell ahhoz, hogy Európa elfoglalhassa méltó helyét az új világrendben

2014. november 18., kedd
Orbán: akarat kell ahhoz, hogy Európa elfoglalhassa méltó helyét az új világrendben
orban_kituntetes

A magyar-német barátság jegyében azt kell kívánnunk, hogy legyen végre egység és európai akarat, hogy út is legyen, amelyen haladva Európa elfoglalhatja méltó helyét az új világrendben - mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden az Országházban, ahol német parlamenti képviselőknek adott át kitüntetéseket.

Áder János

köztársasági elnök határozatára a kormányfő a Magyar Érdemrend középkeresztjét adta át

Johannes Singhammernek

, a Bundestag alelnökének,

Michael Glos

korábbi szövetségi gazdasági miniszternek,

Erika Steinbachnak

, a CDU/CSU-frakció emberi jogi szóvivőjének, a Német Elüldözöttek Szövetsége elnökének és

Cornelia Pieper

korábbi külügyi államminiszternek. A Magyar Érdemrend tiszti keresztje kitüntetést kapta

Karl Holmeier

, a Bundestag európai ügyek bizottságának rendes tagja,

Klaus Brähmig

, a Bundestag német kisebbségekért és kitelepítettekért felelős bizottságának elnöke, valamint

Jens Ackermann

, a Bundestag magyar-német baráti tagozatának volt elnöke.

Orbán Viktor

beszédében kiemelte: arra, hogy a berlini fal ne épülhessen vissza, egyetlen garancia volt, Németország újraegyesítése. "Hálával gondolunk azokra a német politikusokra, akik akkor a gyors újraegyesítés mellett döntöttek és ezzel végleg garantálták a mi szabadságunkat is" - mondta a magyar miniszterelnök. Úgy fogalmazott: a magyarok szerint az embert az ellenfelei tehetik igazán naggyá, és a barátai igazán erőssé, és ez különösen aktuális a mai világban, amikor új gazdasági, politikai és katonai erőrendszer bontakozik ki a szemünk előtt. Ma hét német politikus kapott magas rangú kitüntetést, ők Magyarország barátai, mert önérdek nélkül, a következmények mérlegelése nélkül mindig kiálltak az ország mellett - mutatott rá. Arra is emlékeztetett, hogy a parlamentben is több képviselő az önérdek mérlegelése nélkül mindig kiáll Németország mellett, és amikor Németország újraegyesítése volt napirenden, a folyamatot lassítani akarókkal szemben a magyar képviselők habozás nélkül álltak az egyesítés mellé. Orbán Viktor kijelentette: a barátság mindig sokat ér, de különösen felértékelődik a nehéz időkben.

Angela Merkel

német kancellárt idézve a kormányfő azt mondta: az első világháború kitörésének 100., a második világháború kezdetének 75. és a berlini fal leomlásának 25. évfordulóján Európa adós a nagy kihívásokra adott válaszokkal. Egy német bölcsesség szerint azonban ahol akarat van, ott út is van. Ez a magabiztos, mégis realista hozzáállás a mai európai helyzethez igazítva úgy szól, hogy ott van út, ahol van akarat - vélekedett. Hozzátette: ezért a magyar-német barátság jegyében azt kívánjuk, legyen végre egység és európai akarat, hogy út is legyen, amelyen haladva Európa elfoglalhatja méltó helyét az új világrendben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.