Közélet

Békésen zárult a közfelháborodás-napi tüntetés Szegeden + FOTÓK, LÉGIFELVÉTEL

Békésen zárult a közfelháborodás-napi tüntetés Szegeden + FOTÓK, LÉGIFELVÉTEL

2014. november 17., hétfő
Békésen zárult a közfelháborodás-napi tüntetés Szegeden + FOTÓK, LÉGIFELVÉTEL
tuntetes38_gs

Több mint másfél ezer fővel az országos tüntetéssorozat második legnagyobb volumenű demonstrációját tartották Szegeden a NAV-val kapcsolatos kitiltási botrány, a várható adók, a korrupciós ügyek, a vasárnapi zárva tartás és a közszférában dolgozók bérének csökkentése kapcsán.

19.25:

Bereknyei Gábor a nemrég bejegyzett Közhasznáért Mozgalomról ejtett néhány szót, amelynek működését részben az október végi demonstrációból befolyt pénzösszegből finanszírozták. Az egyesület minifórumokkal kívánja tartani a kapcsolatot az elégedetlenkedőkkel, valamint további megmozdulásokat is szervez. Bereknyei Gábor kérte, hogy a demonstrálók a karácsonyi készülődés ideje alatt is tartsák fél szemüket a kormányon. "Fél karunkat tartjuk a torkukon!" - kiáltotta vissza valaki a tömegből. Miután a többi város demonstrálóival is egyeztettek, a szervezők tájékoztatták a tömeget: Magyarországon a második legnagyobb volt a szegedi. Az ezt fogadó ovációt követően elhangzott a Himnusz, majd a tüntetés hivatalos része ezzel véget is ért. A szervezők ettől függetlenül minél több embert szeretnének marasztalni, hogy a téren beszélgessenek, ismerkedjenek. E mellett zsíros kenyérrel és teával is kedveskedtek a számukra. Néhány tucatnyian maradtak csupán, a tömeg csendben, békésen hagyta el a helyszínt.

Már a CÖF sem tudott Békemenetet indítani

19.22: Kovács Tamás Balázs javasolta az itt lévőknek, hogy csatlakozzanak a budapesti megmozduláson elhangzott követelésekhez. "Az Orbán-rendszer gyengül, már a CÖF sem tudott összehozni egy Békementere valót" - mondta el. 19.20: Kiss Attila egyetemi oktató vette át a szót, aki kiemelte: az egyetem nem működhet a város nélkül, a város pedig nem működhet egyetem nélkül. A kormány által oly' sokat emlegetett nemzeti konzultációt az oktatás kérdésében itt kívánta megnyitni. "Egy gondolkodás nélküli átalakítás zajlik évek óta, amivel feldúlták az oktatás rendszerét. Elvették a gyermekek és a pedagógusok szabadságát. Míg az egyházi iskolákat egyre jobb helyzetbe juttatták, úgy a közoktatásból százmilliárdot vonnának ki a közeljövőben" - adott hangot egyet nem értésének. A jelenlévők nevében követelte a 2015-ös költségvetési tervek oktatásra vonatkozó pontjainak felülvizsgálatát, a szabad iskolaválasztás és a felsőoktatás szuverenitásának visszaállítását is. Szavait ováció és néhány "Orbán takarodj!" fogadta. A levegőből így nézett ki a demonstráció! https://www.youtube.com/watch?v=PzRuanWJfYs&feature=youtu.be 19.15: A hűvös estébe nyúlt a rendezvény, a szervezők forró teával kínálják a jelenlévőket. "Maradjunk itt, alakítsunk közösséget, hisz miénk ez a tér!" - mondták. "Meg az ország!" - válaszolták a tömegből. Többen úgy vélték, ez a demonstráció végét jelenti, ezért néhány tucatnyian el is indultak haza. A szervezők megpróbálták élőben kapcsolni a budapesti tüntetést, de egyelőre nem sikerült dűlőre jutniuk a technikával.

Máté Péter dala is felcsendült

19.05: Horváth Zsolt zenész felszólalt, majd énekelt is a közönségnek. "Magyar vagyok és tükörbe tudok nézni. Szeretem a szülővárosom és szeretném hinni, hogy itt tudok élni. Nem akarok külföldre menni, itt van dolgunk" - hangsúlyozta. Máté Péter "Ez itt az én hazám" című dalát idézte fel, majd el is énekelte a dalt a publikumnak.
tuntetes19_gs

Illiberális demokraták, belterjes macsók

18.55: ...legalábbis addig, míg Petri Péter angol tolmács színpadra nem lépett. A szervezők ugyanis felhívták a figyelmet, ők még demonstrációt sem tartanak tolmács nélkül. Petri Péter egy mesét mondott el a kormány hitelességéről, arról, hogyan lett a Magyar Köztársaságból Magyarország, valamint hogyan nem lettek a fiatal demokraták sem fiatalok, sem pedig demokraták. "Az illiberális demokrata olyan, mint a fából vaskarika - kimondani lehet, de attól még nem létezik" - fogalmazott. 18.50: Antoni Rita nőjogi aktivista, a Nőkért.hu főszerkesztője szerint a nemek egyenlősége a jelenlegi gazdasági helyzetben sem lehet másodlagos kérdés. Mint mondta, a kormány szerint a nők helye a konyhában és nem a parlamentben van. Utóbbit a nők alacsony létszámával is igazolta a Házban. "Az elmúlt 25 év bizonyítja, hogy nők nélkül nincs valódi rendszerváltás. Csak az egyik belterjes, macsó baráti kör váltja a másikat" - hangsúlyozta Antoni Rita, aki szerint a közéletben rasszizmus, homofóbia és öncélú szexizmus zajlik. Vida Ildikóról ezúttal nem esett szó... 18.42: Galgó Bence színművész József Attila "Levegőt" című versét szavalta el a hallgatóságnak. http://www.youtube.com/watch?v=kgrLqJwKl_A

Előre kitervelt népirtás folyik az országban

18.40: "Több mint hárommillió mélyszegénységben élő ember van ma Magyarországon, köztük egymillió gyermek napi étkeztetése is problémát okoz" - mondta el Fődi Mónika. "A jelenlegi kormánynak erős és határozott elképzelése van, hogy a mélyszegénységben miként tudja még jobban a földbe döngölni. Előre kitervelt népirtás folyik itt" - tette hozzá. Szavait ováció kísérte. 18.35: "Kalmár István vagyok, családgondozó és alázatos állampolgár - eddig" - mondta a következő felszólaló, aki a szociális ellátásban dolgozók rendkívül nehéz helyzete miatt emelte fel a hangját. Hangsúlyozta, az itt dolgozók legalább olyan megélhetési gondokkal küzdenek, mint azok, akikért végzik a munkájukat. "Ugyanolyan közalkalmazottak vagyunk, mint a pedagógusok, mégsem érezzük, hogy számítanánk. Egy pályakezdő pedagógus bére jelenleg magasabb, mint egy tizenöt éve a pályán lévő szociális szakemberé" - fogalmazott. Beszédét egyperces néma csend követte, amellyel a nem régen elhunyt Rózsa Milánra emlékeztek.
DCIM100GOPRO

Móra Ferenc Sándor nyomába sem léphet Fidel Castrónak

18.30: Elindult egy gyűjtőláda, amibe a következő tüntetésre várják a további adományokat. Nem járhatnak rosszul, hiszen már másfél ezernél is több demonstráló foglalja el a teret, a Kossuth-szobortól egészen az oroszlános szökőkútig. Móra Ferenc Sándor jónéhány "Olyan országban akarunk élni...?" kezdetű mondatot idézett a közönséghez, kiemelve a központosított belpolitikát és az elhibázott külpolitikát, a korrupciót és a diktatúrára hajazó állapotokat. Fidel Castrót idéző hosszúságú beszédet ígért, de a 6-8 órás felszólalás helyett szerencsére 4-5 perc alatt kifejtette gondolatait.
tuntetes37_gs
18.15: Demcsák Katalin lépett a színpadra, aki a rendszerváltáskori időkre úgy emlékezett vissza, mint egy olyan korszakváltásra, amely új lehetőségek egész tárházát nyitja meg a magyarok előtt. Ez azonban csupán egy vízió maradt. "25 év elteltével azt látjuk, hogy a gyerekek korgó gyomorral mennek iskolába, ahol központilag diktált tananyagot kapnak. Ebben a barakkban nem szabad kérdeznie még a sajtó munkatársainak sem. Nem számít már a szavunk, miközben gyermekek ezrei mennek külföldre a boldogulást keresve. És mi némán figyelünk?" - tette fel a kérdést, amire egyöntetű "Nem!" volt a válasz a hallgatóság részéről.

Bristolból is támogatták a szegedieket

18.10: Nagyjából 1500 ember hallgatta, amint egy bristoli lakos a Skype segítségével üzent Szegedre. Mint mondta, az internet egyik csodája, hogy a Tisza-parti városban tüntethet, úgy, hogy ezidáig még csak nem is járt itt soha. "Különböző okok miatt vagyunk itt, én az egyenlő szavazati jogért tüntetek. De mindenki számára a saját gondja a legfontosabb. Nem kell, hogy helyettünk írják meg a mi történetünket" - biztatta a tömeget. 17.55: Néhány perccel a beszédek kezdete előtt már több mint ötszáz ember van jelen a téren. Egy kivetítőn Orbán Viktor beszédét közvetítik a szervezők, előtte pedig a Padödő "Bye-bye Szása" című dalával is hangolták a tömeget. A tüntetés békés keretek között zajlik, a rendőrség mindenesetre biztosítja a környéket.

Kirabolták az oligarchát

17.40: Az oligarcha felvezetésével a tömeg megérkezett a Klauzál térre, az itt várakozókkal együtt már körülbelül háromszázan vannak. A szervezők korábban a Facebookon jelezték: "Az október 31-i tüntetésen 117 ezer forintot gyűjtöttek össze, amiből nem csak az akkori hangosítás finanszírozására jutott, hanem a mostanira is." A Klauzál téren több hangfalból is szól a jól ismert "Nem tetszik a rendszer" című dal, amelyet kis csoportokban álldogálva hallgatnak az emberek. http://www.youtube.com/watch?v=GSP81Che1X0 17.20: Kirabolták az oligarchát - "Vissza a közpénzt!" felkiáltással a színházi performansz során kipakolták a talicskából a zsákokat, és azokat a NAV irodája elé vitték. "De hát én ezt törvényesen loptam, hol van itt a jogállam?!" - védekezett a kalapos férfi. A talicska - immár üresen - megindult a Klauzál tér irányába, nagyjából száz ember kíséretében.

Fehér kezek a magasban

17.15: Egy kalapos, szivarozó, oligarchát megszemélyesítő úr vonul végig a Raiffeisen Bank előtti téren egy talicskát tolva maga előtt, amiben az elrabolt közpénzt képviselő zsákok fekszenek. A performanszot Kovács Tamás Balázs azon szavai kísérték, miszerint "a velejéig romlott, eszement Orbán-politikát meg kell állítani, és mi meg is tudjuk!" "Azt mondják, hogy a javunkat akarják. De hogy minden javunkat?! Hagyjanak valamit nekünk is!" - fogalmazott. A NAV-os botrányra is kitérve úgy nyilatkozott, az Orbán-kormány védelmi díjhoz hasonló összegeket zsarol a vállalkozóktól, akik pedig nem tejelnek, rászabadítják az adóhatóságot. "A miniszterelnök hadat üzent a Nyugatnak, amikor bejelentette illiberális reformját. Amerika után hamarosan Európa is lépni fog ellenünk" - mondta el. Szövege végén fehér kesztyűk emelkedtek a magasba, a "tisztára mosott kezek" a korrupcióellenességet kívánták megjeleníteni. 17.05: A Raiffeisen Bank elé vonult át a tömeg, a rendőrség ugyanis nem engedte meg, hogy a NAV előtti útszakaszon tartsák meg a flashmobot. A szervezők ezt azért is nehezményezték, mert a az akciót több mint egy héttel korábban bejelentették már. "A valóság ezzel szemben az, hogy a bejelentés a járdára vonatkozott, a szervezők nem is kérték előzetesen, hogy az úton demonstrálhassanak, ezért szóba sem került a Bocskai utca lezárása. A rendőrség a bejelentésnek és a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően biztosítja a demonstrációt" - írta válaszul portálunkhoz eljuttatott közleményében a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság. 16.50: Üdvözöljük olvasóinkat! A szervezők mellett mostanra körülbelül két tucat érdeklődő gyűlt össze a NAV szegedi irodája előtt, mindkét oldalról erős rendőri figyelemtől kísérve. Kovács Tamás Balázstól, az egyik szervezőtől megtudtuk, három rövid jelenetet szeretnének a helyszínen előadni, mellyel az átláthatóság hiányára, illetve a korrupcióra kívánják felhívni a figyelmet. A harmadik esetében egy oligarchát fognak üldözni a Bocskai utcából a Klauzál térig, ahol megpróbálják a NAV-nak visszaszerezni az általa ellopott pénzösszeget. A hajsza a téren ér véget, ahol közel tíz fellépővel várják az érdeklődőket. Télen egy karitatív célú megmozdulást is indítanak a szervezők, illetve komolyabb akciókat ígértek tavaszra.

Korábban írtuk:

Budapest mellett több nagyvárosban (Békéscsaba, Győr, Pécs, Sopron, Szentes, sőt több külföldi városban is, úgy mint Berlin, Brüsszel, London, a teljes lista ITT) is kormányellenes tüntetést szerveztek hétfő délutánra. Az eredetileg internetadó-ellen indult megmozdulásokat több témára is kiterjesztették: a NAV-val kapcsolatos kitiltási botrány, a várható adók, a korrupciós ügyek, a vasárnapi zárva tartás és a közszférában dolgozók bérének csökkentése kapcsán is utcára hívják az embereket. A "közfelháborodás napját" Szegeden is meghirdették, a Facebook-os eseményen eddig több mint 1300-an jelezték részvételi szándékukat. Öt órától a NAV szegedi irodája előtt (Bocskai utca 14.) egy flash mobot tartanak a szervezők, melynek során a tömeg pénzeszsákokat vesz ki egy oligarcha kezéből, akit a Klauzál térig kergetnek majd. A téren 18 és 19 óra között több felszólaló is beszédet mond, verset szaval Galkó Bence színész, illetve a közelmúltban elhunyt Rózsa Milánra is megemlékeznek. A szegedi tüntetés szervezői az alábbi videóban buzdítanak részvételre. https://www.youtube.com/watch?v=Z6cxbZqdvDo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.