Közélet

NGM: Magyarország egyike a négy uniós tagországnak, ahol folyamatosan csökken az államadósság

NGM: Magyarország egyike a négy uniós tagországnak, ahol folyamatosan csökken az államadósság

2014. november 28., péntek
NGM: Magyarország egyike a négy uniós tagországnak, ahol folyamatosan csökken az államadósság

Magyarország azon négy uniós tagország közé tartozik Lettországgal, Dániával és Ausztriával együtt, ahol 2011-től folyamatosan csökken az államadósság, a magyar gazdaság teljesítményét a nemzetközi befektetők és hitelminősítő intézetek is elismerik - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium az MTI-vel pénteken.

A tárca közleménye szerint a kormány adósságcsökkentő politikájának köszönhetően évről évre csökken az államadósság és tartósan 3 százalék alatt tartja a kabinet az államháztartási hiányt. Tavaly 77,3 százalék volt a GDP-arányos államadósság, ez idén 76,9 százalék lesz mind az NGM, mind az Európai Bizottság szerint. Ezt követően 2015-re és 2016-ra még markánsabb adósságcsökkentést prognosztizál a nemzetgazdasági tárca, az adósságszint 76,4 százalék, illetve 75,2 százalék lesz. Kitérnek arra, hogy az Európai Bizottság 2014 őszi jelentése szerint is csökkenő pályán volt a magyar államadósság a teljes vizsgált időszakban, a tendencia pedig várakozásaik szerint folytatódni fog. Az Európai Unióban 18 olyan tagország van, amely képes tartani a 3 százalékos hiánycélt, Magyarország a 13. legalacsonyabb államháztartási hiánnyal rendelkezett 2013-ban. Magyarországnak a gazdaság stabilitásában és az államadósság csökkentésében elért eredményeit a külföldi elemzők és hitelminősítők is elismerik, a fegyelmezett gazdaságpolitikának köszönhetően került ki az ország a túlzott-deficiteljárás alól - olvasható az NGM közleményében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.