Közélet

Megújította együttműködését a Szent Imre Szakkollégium és az SZTE + FOTÓK

Megújította együttműködését a Szent Imre Szakkollégium és az SZTE + FOTÓK

2014. november 8., szombat
Megújította együttműködését a Szent Imre Szakkollégium és az SZTE + FOTÓK
szent_imre_szakkollegium_alairas20_gs

Együttműködési megállapodást írt alá Szabó Gábor rektor, valamint Serfőző Levente egyetemi lelkész a Szent Imre Katolikus Egyetemi Szakkollégium újjáalapításának huszadik évfordulóján.

„Fontos történelmi időszakban történt meg a kollégium újjáalapítása. Először Újszegeden fogadta a fiatalokat a

Glattfelder Gyula

által alapított kollégium, majd a Dóm téren működött, míg a rendszerváltás óta a Londoni körúton. Az elmúlt húsz év alatt nemcsak fizikai úton fejlődött, vagyis nem csupán épület szempontjából, hanem szellemi, lelki, közösségi szempontból is hosszú, és egyben minőségi utat járt be a kollégium” – nyilatkozta portálunknak a jubileumi ünnepségen

Serfőző Levente

egyetemi lelkész, a szakkollégium igazgatója. Hangsúlyozta, hogy a Szent Imre Szakkollégium az elsőként nyitotta meg kapuit, mint keresztény kollégium a Szegedre érkező hallgatók előtt, s ennek köszönhetően a mai napig is a Szegedi Tudományegyetem hallgatói kapnak helyet a közösségben. „Három pillérre épül a kollégiumi életünk: a tanulmányi, a közösségi és a lelkiség. Az utóbbi az, ami az igazi sajátosságát adja a Szent Imre Szakkollégiumnak. Szemben a többi mamutintézménnyel, ahol 5-800 diák is lakik, nálunk mintegy 100 fős közösség éli mindennapjait” – fogalmazott Serfőző Levente. Az egyetemi lelkész úgy értékelte, a szakkollégium azoknak tud pluszt adni, akik keresztény közösségből érkeznek vagy pedig keresőkként, nyitott fiatalokként elfogadják a szakkollégium értékeit. Kiemelte a közösség szerepét, melyre Serfőző Levente szerint mai világunkban nagy szüksége van a fiataloknak.

szent_imre_szakkollegium_alairas17_gs

A Gál Ferenc Főiskola Klebelsberg-termében tartott ünnepségen

Szabó Gábor

, az universitas rektora a közösségek fontosságát hangsúlyozta beszédében. „Sikeres volt az újjáalapítás, húsz évvel ezelőtt ugyanaz volt a feladat, mint az alapításkor Glattfelder Gyula idejében: közösséget formálni, a fiataloknak a szakmai fejlődését segíteni. Ez a feladat sosem évül el és igazából sokkal aktuálisabb lesz azokban a pillanatokban, amikor nehezebb a társadalomban tájékozódni” – fogalmazott. Hozzátette, a Szent Imre Szakkollégium kicsi az egyetem húszezres létszámához, de éppen ezért van rá szükség, hiszen az SZTE akkor végezheti sikeresen munkáját, ha vannak valódi közösségei.

Serfőző Leventétől

megtudtuk, a Szegedi Tudományegyetem rektorával, Szabó Gáborral korábbi együttműködésüket újították meg az ünnepségen. „A jövőben egymást nemcsak támogatjuk és segítjük, hanem olyan szakmai kapcsolatot is építünk a két intézmény között, mint például műhelyek és kurzusok, amelyeket saját tanulmányi programunkon belül valósítunk meg. Ezt a munkát fogja oktatóival is segíteni az SZTE” – részletezte Serfőző Levente. Ezen kívül az egyetemmel közös programokat is tervez a Szent Imre Szakkollégium, amelyekkel a fiatalokat szeretnék megszólítani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.