Közélet

Márton napját ünnepelték Gyálaréten + FOTÓK

Márton napját ünnepelték Gyálaréten + FOTÓK

2014. november 11., kedd
Márton napját ünnepelték Gyálaréten + FOTÓK
marton_napi_vigadalom11_gs

Hagyományteremtő szándékkal rendezték meg szombaton az I. Márton-napi ünnepséget Gyálaréten, a településrész lakói sátras ünnepé fejlesztenék az eseményt.

A gyálaréti művelődési házban színes kulturális programokkal és zenés vacsorával idézték fel

Szent Márton

emlékét szombaton. A fiatalok kora esti énekes körmenetét a tábortűz melletti népdaléneklés követte, majd

Csicsai Antal

, a Móricz Zsigmond Művelődési Ház igazgatójának Délikert Színháza mutatott be bohózatot, ezt követően pedig helyi ministráns gyermekek adták elő Szent Márton legendáját. A településrészen hatalmas érdeklődést váltott ki az esemény, 112 jegy kelt el, ami Gyálaréten zajos sikernek számít. A vacsora libasült és újbor fogyasztásából állt, és hajnalig tartó mulatság követte. A szervezők célja, hogy a Márton-nap igazi sátras ünneppé váljon Gyálaréten újborkóstolókkal, libasütéssel, színi előadásokkal tarkítva.

marton_napi_vigadalom15_gs

"Kézenfekvő lenne azt mondani, hogy Lúdvár közelsége adta az ötletet, de legalább ilyen fontos lökést jelentett a Márton-napi szokások felkarolásához, hogy Szegeden ezen kívül gyakorlatilag minden jelentős népszokásnak megvan már az ünnepei környezete. A Márton-nap központi rendezvényei eddig hiányoztak, csak a vendéglők gasztronómiai ajánlataiban fedezhettük fel az ünnep nyomait. A gyálarétiek úgy gondolták, szeretnék ezt valóban évről évre bővíteni, jeles eseménnyé fejleszteni" - mondta el a művelődési ház által szervezett rendezvény fő támogatója,

Nógrádi Tibor

önkormányzati képviselő.

Szent Márton (316/17 - 397)

Szent Mártont, a középkor egyik legnépszerűbb szentjét élete, és nem halála miatt avattak szentté. A 316-ban vagy 317-ben a a Római Birodalom területén, a mai Szombathely környékén született Mártont jólelkűsége, felebaráti szeretete, a betegek és szegények iránti részvéte, egyszerű életmódja miatt a katonák, koldusok és számos mesterség védőszentjeként is tisztelték. November 11-i napja a néphagyományban a jobbágytartozás lerovásának ideje, melyet kiadós libalakomákkal és munkatilalommal ünnepeltek. A római császár katonájaként szolgáló Márton a franciaországi Amiens városában egy hideg téli estén odaadta meleg köpenyének felét egy nélkülöző koldusnak. Aznap éjszaka álmában megjelent Jézus a koldus alakjában. Innentől kezdve nem a hadsereget, hanem Istent szolgálta, 22 évesen megkeresztelkedett. Kiemelkedő tevékenysége a Gallia falvaiban élők térítése. 361-ben Ligugében megalapította az első európai szerzetes kolostort. 371-ben Tours püspökévé választották meg, ő azonban tiltakozott megválasztása ellen. A legenda szerint egy libaólban próbált elrejtőzni, de a ludak elárulták gágogásukkal. Fontos hittérítő munkát végzett, a pogány falvak nagy részét megtérítette. Életét csodák, gyógyulások kísérték. Hivatását haláláig kitartóan gyakorolta, végül 397 novemberében hunyt el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.