Sport

Labdarúgás: Nyilas Elek az első ötbe várja a Szeged-Grosicsot tavasszal

Labdarúgás: Nyilas Elek az első ötbe várja a Szeged-Grosicsot tavasszal

2014. november 26., szerda
Labdarúgás: Nyilas Elek az első ötbe várja a Szeged-Grosicsot tavasszal
szolnok_szeged_2011_37_gs

A hétvégén véget értek a labdarúgó NB II őszi küzdelmei, amelyek során a Szeged 2011-Grosics Akadémia újoncként a 6. helyet csípte meg a téli szünetre. Az elmúlt hónapok történéseinek értékelésére Nyilas Elek vezetőedzőt kértük fel.

A félszezon a számok tükrében

szeged_2011_ajka49_gs

A szegedi együttes a másodosztály első felében hét győzelem és két döntetlen révén szerzett 23 pontot, ami a megszerezhető egységek 51 százalékát jelenti. Az eközben kapott 17 góllal Slobodan Markovicék a mezőny 4. leghatékonyabb védelmét alkotják, a 18 lőtt találat viszont csak a 12. pozícióra elegendő Oláh Lórántéknak. Az esetek több mint egyharmada során, összesen hét alkalommal

Germán Tamás

volt eredményes, amihez 781 játékpercre volt szüksége. Mindez átlagolva annyit tesz, a gárda kulcsemberének számító támadó 112 percenként talált az ellenfelek hálójába. A csapat egyébként, leszámítva a döntetleneket, tizenhárom esetből alig kétszer játszott egygólostól eltérő különbségű meccset. Augusztus 23-án Soroksáron vette be ellenfele hálóját háromszor nulla ellenében a Szeged, míg november 8-án a Békéscsaba aratott azonos arányú sikert a gyulai Grosics Akadémia centerpályáján.

"Lépésről lépésre kívánunk haladni, nem szabad siettetni semmit"

- Meglátása szerint mennyit változott a csapat a bajnokság kezdete óta, az elvégzett munka eredménye mennyire látszódik az együttesen?

- Azon edzők közé sorolom magam, akik soha nem elégedettek. Minél többre és jobbra vágyom. Persze, muszáj reálisan kezelnünk mindezt, másként a csapat nem fog tudni olyan eredményeket elérni, mint amire alapvetően hivatott. Az utunkat még tavaly nyáron kezdtük, teljesen átalakított gárdaként az NB III-ban. Azóta sikerült egy szezon alatt feljutnunk, a másodosztályban pedig fél év után a hatodik helyen állunk, és ha az utolsó meccsen kicsit szerencsésebbek lettünk volna, akkor négy pontra telelhettünk volna az első helytől, illetve a feljutást érő pozíciótól. Mindezek tükrében azt gondolom, egészen rövid idő alatt nagyon nagy lépéseket tettünk a kitűzött célunk felé, azaz a felé, hogy a klub rövid időn belül az élvonal tagja lehessen. Ismétlem, a realitás talaján állunk, de az is azért észrevehető, hogy egy szisztematikusan kidolgozott munka eredménye, ahol most tartunk.

- Érdekes az említett Szigetszentmiklós elleni mérkőzés kérdése, hiszen egy eklatáns példája volt annak, hogy a csapat a ragyogó sikerek mellett, mint amilyen például a Szolnokkal, vagy a Mezőkövesddel szembeni volt, olykor váratlan pontvesztésekre is képes. Valójában mi a realitás, mi a valós ereje ennek az együttesnek?

- Úgy gondolom, a mérkőzések összképét tekintve reális, ahol állunk. Voltak olyan összecsapások, amelyeken kisebb szerencsével tudtunk adott esetben nyerni, miközben az érem másik oldalán olyan pontvesztések szerepelnek, amikor megnyert meccseket engedtünk ki a kezünkből. Persze, az ember keze általában picit maga felé hajlik, próbálja úgy értékelni a dolgokat, hogy rá nézve az jó legyen. Visszakanyarodva a realitáshoz, én magam igyekszem a földön maradni mindenképpen. A hatodik hely egyértelműen jár a csapatnak, de meglátásom szerint, ha egy kicsivel másképp kezelnek minket, mint ahogy az történt, jóval előrébb is tarthatnánk. Az mindent elmond például, hogy bár mindig magunkban keressük a hibát elsősorban, azért a - minden sorozatot figyelembe véve - lejátszott 23 tétmérkőzésünk alkalmával egyetlen tizenegyest sem ítéltek a javunkra. Tehát értem én a helyzet szakmai részét, de léteznek más szempontok is.

szolnok_szeged_2011_46_gs

- Elképzelhető, hogy ennek az áll a hátterében, hogy frissen feljutottként szerepel a gárda az NB II-ben?

- Régóta dolgozom a futballban mint játékos, illetve edző, és láttam mérlegelést bizonyos szituációkban. Számunkra elég sokszor született hátrányos döntés, ami egyértelműen pontokba került.

- Mennyi ideje lesz a keretnek a pihenésre, mikor kezdődik a felkészülés a tavaszra?

- Öt hét pihenőt szabtunk ki, amiből az első két hétben szinte tilos lesz sportolni. Ez az időszak a feltöltődésé, az aktív pihenésé kell, legyen. A rákövetkező három hétben viszont kötelező házi feladatot kell elvégeznie mindenkinek, hogy a felkészülés január eleji kezdetére úgy térjenek vissza a játékosok, hogy az akkorra eltervezett munkát nehézségek nélkül el tudják kezdeni.

- Milyen koncepció mentén lesz jelen a Szeged 2011-Grosics Akadémia a téli átigazolási piacon, hogyan kívánnak erősíteni a holtszezonban?

- Próbáljuk az igazolásokat abban a szellemben abszolválni, amint az egészet elkezdtük. Lépésről lépésre kívánunk haladni, nem szabad siettetni semmit, hiszen a túlontúl gyorsan elért sikerek nem biztos, hogy hosszú távon is fenntarthatóak lennének. A téli átigazolási időszak is arról fog szólni, hogy elemezzük a statisztikákat, a mutatott teljesítményeket, és ezek alapján megállapítsuk, a csapat mely pontjai szorulnak erősítésre. Akár az ott játszó játékosok száma, akár a versenyeztetés, akár a teljesítmények miatt. Nyilván, ezt az elemző munkát az ősz folyamán már apránként elkezdtük. Volt ennek alapján egy alapvető elképzelés, mely posztokon kellene erősítenünk, de nagy örömünkre szolgált, hogy bizonyos esetekben erre rácáfoltak a meglévő kerettagok a mutatott produkciójukkal. Jelen állás szerint kapusposztra, illetve a mezőny minden szegmensébe szeretnénk ugyanakkor igazolni. De fontos, hogy csak olyanokban gondolkozunk, akik a mi szemléletünknek megfelelnek.

szeged_vasas_mj-031

- A racionális érveket, egyben a szubjektív érzéseket is figyelembe véve, mi lenne az a helyezés, amivel a tavaszi idény végeztével elégedett lenne a mostani ősz tükrében?

- Természetesen, ebben a kérdésben komoly befolyásoló tényező lesz a téli átigazolási időszak. De egyértelmű, hogy azért a fák nem nőnek az égig. Találkoztunk már mindegyik csapattal, teljes képet kaptunk az osztály erőviszonyairól, a riválisok céljairól. Mindezek értelmében azt mondom, mindenféleképpen az első öt hely valamelyikére várom a csapatot. Ez egy reális elvárás, és ha összevetjük az együttesek őszi szereplését, akkor véleményem szerint nem is egy különleges elvárás.

- Mint az közismert, a szegedi önkormányzat megegyezett a részletekben a Szeged 2011 Kft. tulajdonosával, a Szeged-Csanádi Egyházmegyével, így egy újabb, nagyon fontos lépés történt az új stadion ügyében. Hogyan fogadták Önök ezt a hírt, jelent-e egy pluszt a csapaton belül, hogy a klub közelebb került a saját otthona felépítéséhez?

- Ez egyértelműen remek hír, a klubnak, a játékosoknak és általában mindenkinek, aki szereti a szegedi futballt. Nem mondok újdonságot azzal, hogy stadion és szurkolók nélkül elképzelhetetlen a labdarúgás. Azért dolgozunk, és mindent elkövetünk, hogy a csapat méltó legyen egy ilyen létesítményhez. Azt gondolom, amit eddig együtt elértünk, előrevetítik annak a fényét is, hogy ez egy kiváló párosítás lenne.

A Szeged 2011-Grosics Akadémia őszi eredménysora:

Magyar Kupa08.09.Tatabánya (i)2-3
NB II08.16.Siófok (i)1-1
NB II08.23.Soroksár (i)0-3
NB II08.30.Cegléd (o)2-2
Ligakupa09.02.Debrecen (i)1-1
NB II09.06.ZTE (i)2-1
Magyar Kupa09.09.Szigetszentmiklós (o)0-1
NB II09.12.Csákvár (i)0-1
Ligakupa09.16.Kecskemét (i)0-0
NB II09.20.Sopron (i)3-2
NB II09.27.Mezőkövesd (o)2-1
NB II10.04.Gyirmót (i)1-0
Ligakupa10.07.Békéscsaba (i)2-0
NB II10.12.Vasas (o)0-1
Ligakupa10.15.Békéscsaba (o)1-3
NB II10.19.Balmazújváros (i)1-2
NB II10.25.Ajka (o)1-0
NB II11.01.Kaposvár (i)0-1
NB II11.08.Békéscsaba (o)0-3
Ligakupa11.12.Kecskemét (o)3-1
NB II11.15.Szolnok (i)1-2
Ligakupa11.18.Debrecen (o)0-4
NB II11.22.Szigetszentmiklós (o)0-1

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.