Közélet

Kövér: a felsőoktatás a nemzetgazdaság egyik legsikeresebb ágazata

Kövér: a felsőoktatás a nemzetgazdaság egyik legsikeresebb ágazata

2014. november 21., péntek
Kövér: a felsőoktatás a nemzetgazdaság egyik legsikeresebb ágazata
kövér_óbudai_egyetem

A nemzetgazdaság egyik legsikeresebb és legversenyképesebb ágazatának nevezte a felsőoktatást a házelnök pénteken, az Óbudai Egyetem Napján. Kövér László hozzátette: minden lehetőség adott, hogy létrehozzák Közép-Európa legjobb felsőoktatási rendszerét.

A budapesti felsőoktatási intézmény megalapításának emlékére rendezett ünnepségen a házelnök kiemelte: a tudomány és jövő, a haza és haladás útján kell járnunk, készen állva mindarra, amit a jelen megkíván tőlünk, hogy aztán megélhessük a jövőt. Úgy vélte, az életünket alapvetően a praktikus kérdések megoldása viszi előre, és egyre gyakoribbak az ilyen kérdések, egyúttal egyre nagyobb az igény, hogy megalapozott válaszok legyenek rájuk. Az Óbudai Egyetem kiváló válaszokat ad e kérdésekre, megfelel az igényes gyakorlati tudás átadása által jelentett kihívásának - közölte.

Kövér László

elmondta: az Óbudai Egyetem jelentősége egyértelműen megnövekedett az elmúlt években, és hallgatói jelentős része már tanulmányai közben munkatapasztalatokat szerez, így azonnal el tudnak helyezkedni. Ráadásul nemcsak Budapest felsőoktatásában van kiemelkedő szerepe az intézménynek, hanem a vidéki műszaki értelmiség képzésében is komoly szerepet vállal - mutatott rá. A házelnök szerint a jövőben csak akkor lehetünk sikeresek, ha a magyarok a Kárpát-medencében és szerte a világon képesek lesznek összpontosítani erejüket, és ez különösen igaz a tudomány és a kutatás területén. E nemzeti felelősségvállalás jegyében az Óbudai Egyetem fontos szerepet tölt be a külhoni magyar fiatalok képzésében - vélekedett. Hozzátette: az egyetem olyan fejlesztő és szolgáltató központot hozott létre, amely segíti a Kárpát-medencében magyar tannyelvű képzéseket nyújtó valamennyi felsőoktatási intézményt, és közülük a külhoni magyar intézmények közös nyilatkozat elfogadásával fejezték ki csatlakozási szándékukat e kezdeményezéshez.

Bagdy Gábor

főpolgármester-helyettes hangsúlyozta: a városvezetés alapgondolata a nyitottság, az együttműködés és a párbeszéd szelleme, és ez új lendületet ad, új lehetőségeket nyit az együttműködésre a kormánnyal, a kerületekkel, Budapest lakosságával és intézményeivel. A városvezetés a kooperációra törekszik a budapesti egyetemekkel is, ezért együttműködési megállapodást kötött több intézménnyel - emlékeztetett. Hozzáfűzte: jelenleg előkészítés alatt áll a megállapodás az Óbudai Egyetemmel, amely nagy hangsúlyt helyez a gyakorlati oktatásra.

Fodor János

rektor köszöntőjében kiemelte: az egyetem fennállásának eddigi öt éve alatt jelentős eredményeket értek el, az intézmény a kereslethez rugalmasan alkalmazkodó minőségi oktatást kínál, és sikerül évről évre növelnie hallgatói létszámát. Az egyetem fiatal, dinamikus intézmény, amely versenyképes tudást és piacképes diplomát akar nyújtani, és az is célja, hogy új kutatási eredményekkel járuljon hozzá a nemzeti tudásvagyonhoz - fogalmazott. Az Országgyűlés 2009. november 23-án fogadta el azt a felsőoktatási törvényjavaslatot, amelynek alapján 2010. január 1-jén megkezdte működését az Óbudai Egyetem. Az egyetemalapítás időpontjának emléket állítva az idén is megünnepelik az Óbudai Egyetem Napját.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.