Közélet

Kitiltási botrány: vallott a NAV-elnök, több munkatársa is érintett

Kitiltási botrány: vallott a NAV-elnök, több munkatársa is érintett

2014. november 5., szerda
Kitiltási botrány: vallott a NAV-elnök, több munkatársa is érintett
vida(650x433)

Semmilyen korrupciós ügynek nem voltam és nem vagyok a részese - mondta a Magyar Nemzetnek Vida Ildikó NAV-elnök, azt azonban beismerte, hogy több kollégájával együtt szerepel azok között, akiknek az Egyesült Államokba való beutazását az amerikai nagykövetség nemkívánatosnak minősítette.

A

Magyar Nemzetnek adott interjújában

Vida Indikó

beismerte, hogy az USA-ból kitiltott személyek között szerepel, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke ugyanakkor hangsúlyozta: semmilyen korrupciós ügyben nem érintett sem ő, sem pedig a listán szereplő kollégái. A döntésről levélben értesítették, amelyben nem írtak konkrét ügyet, csak egy elnöki nyilatkozatra hivatkoztak, amelyikben van egy passzus, hogy felfüggeszthetik a belépési jogát annak, aki korrupcióban érintett, vagy abból hasznot húz. Vida Ildikó hangsúlyozta: semmilyen korrupciós ügynek nem volt és nem részese. A NAV elnök közölte azt is, hogy a kormányban egy illetékesnek jelezte kitiltásáról szóló döntést. Elmondta azt is, vizsgálati csoportot állít fel, amely "mikroszkóppal" fogja újra átvizsgálni a Magyarországon működő összes számba jöhető céghez kötődő eddigi ügyeket és szálakat.

Vida Ildikó nem jelent meg a nemzetbiztonsági bizottság előtt

Vida Ildikó helyett csak

Varga Árpád

elnökhelyettes és kollégái jelentek meg az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szerdai ülésén, amelyen az Egyesült Államok által hozott beutazási tilalom ügyét is tárgyalják. A NAV elnökét azt követően hívták meg a bizottság ülésére, hogy neve felmerült azok között, akikkel szemben az Egyesült Államok beutazási tilalmat rendelt el. Vida Ildikó a Magyar Nemzet szerdai számában megjelent interjúban elismerte, hogy több kollégájával együtt az érintettek között van.

Vadai Ágnes

független képviselő, a Demokratikus Koalíció alelnöke - aki a bizottságnak nem tagja - röviddel az ülés kezdete után újságíróknak azt mondta, a testület fideszes tagjai "kitiltották" az ülésről, de kezdeményezni fogja, hogy hozzák nyilvánosságra a tanácskozás azon részének jegyzőkönyvét, amelyen a NAV-elnök és munkatarásainak kitiltási ügyét tárgyalták.

NGM: továbbra is várják a konkrét amerikai információkat

Továbbra is várja a konkrét amerikai információkat a beutazási tilalom ügyében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), amelynek közlése szerint Varga Mihály tárcavezető tájékoztatást kapott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökétől az amerikai hatóságok személyét érintő intézkedéseiről még a szerdán megjelent nyilatkozata előtt. Az NGM szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében az olvasható: mivel továbbra sem tudják, hogy az amerikai döntéshozók milyen konkrét ügy miatt korlátozták Vida Ildikó, NAV-elnök beutazását az Egyesült Államokba, a minisztérium várja azokat az amerikai információkat, ami alapján az adott ügyben is vizsgálatot tud indítani. "Az NGM utasítására a NAV tovább folytatja azt a már korábban megkezdett vizsgálatot, amelyet a Bunge Zrt. bejelentése alapján az adóhivatal az ÁFA-visszaélések ügyében indított" - írták hozzátéve: mindent megtesznek az ügy alapos kivizsgálása érdekében.

Vida Ildikó a lapinterjú előtt tájékoztatta a nemzetgazdasági minisztert

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke közvetlenül a szerdai Magyar Nemzet-interjú előtt tájékoztatta a nemzetgazdasági minisztert - közölte az Egyesült Államok által a NAV elnökét érintően hozott beutazási tilalommal kapcsolatos kérdésre Kurucz Éva kormányszóvivő szerdán egy más témában tartott sajtótájékoztatón. A kormányszóvivő hozzátette: az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága kezdeményezi az amerikai ügyvivő meghallgatását és azt kéri, hogy a testület előtt terjessze elő a rendelkezésére álló bizonyítékokat. Hiteles információkat, bizonyítékokat vár a kormány - közölte Kurucz Éva. Hozzátette, emellett Polt Péter legfőbb ügyész szintén azzal fordult az amerikai partnerhez, hogy adják át a bizonyítékokat.

LMP: Vida Ildikó nem maradhat a NAV élén

Az LMP szerint Vida Ildikó nem maradhat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) élén, a hivatalt pedig át kell világítani. Az ellenzéki párt társelnöke, Szél Bernadett az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében úgy foglalt állást, hogy Vida Ildikó beismerése nem oldja meg a NAV egy éve tartó korrupciós botrányát. Érthetetlennek nevezte, hogy miért gondolta az adóhatóság vezetője, hogy "hetekig bujkálhat a kérdések elől, gyanúba sodorva az általa irányított intézményt". Szél Bernadett szerint Vida Ildikó nyilatkozata ugyanis több kérdést hagy nyitva, mint amennyit megválaszol, többek között azt: kinek szólt Vida Ildikó a kormányból, és felszólítja-e Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter távozásra a NAV elnökét. "Ezek után nem egy újabb, két nap alatt lezavart belső vizsgálatra van szükség, hanem a NAV teljes átvilágítására, és a parlamenti vizsgálóbizottság felállítására". Orbán Viktor miniszterelnöknek "pedig meg kell szólalnia azok után, hogy miniszterei folyamatosan hazudoztak a botrány kirobbanása óta" - áll az LMP közleményében.

Tóbiás: mondjon le a NAV-elnök!

Tóbiás József szerdán Budapesten sajtótájékoztatón közölte, ha nem mond le az adóhivatal vezetője, akkor Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek azonnali hatállyal fel kell mentenie, hogy már ezen a napon se végezhessen munkát. Szólaljon meg az a kormánytag, aki az elmúlt két hétben tudott a NAV-elnök, illetve más kormány- és köztisztviselők kitiltásáról, és közölje, kik érintettek még az ügyben! - mondta az ellenzéki politikus. Az elmúlt két hétben vajon miért tagadta a kormány, hogy nincs információja az érintettek köréről? "A kormány hazudott az elmúlt két hétben a közvéleménynek ebben a kérdésben?" - kérdezte. Tóbiás József a NAV-elnök által tervezett vizsgálatról azt mondta: "Vida Ildikó fordítva ül a lovon", nem ő vizsgál, hanem őt kell vizsgálni. Mint mondta, támogassa a kormány az Országgyűlés előtt lévő ellenzéki kezdeményezést, amely a NAV-vizsgálóbizottság létrehozására vonatkozik. Emlékeztetett arra, hogy Vida Ildikó már elrendelt egy vizsgálatot a szervezeten belül, amikor Horváth András volt NAV-munkatárs ismertette az áfacsalásokkal kapcsolatban tudomására jutott információkat. Akkor egy hétvége alatt lezárták a vizsgálatot, és közölték, nincs semmi alapja Horváth András kijelentéseinek - ismertette a pártelnök, aki szerint a NAV-elnök mostani vizsgálatra vonatkozó kezdeményezése éppen ezért hiteltelen.

Együtt-PM: Orbán Viktor váltsa le az érintett NAV-vezetőket!

A pártszövetség szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írták: "fontos, de korántsem elegendő" Vida Ildikó NAV-elnök szerdán megjelent nyilatkozata, amelyben elismerte kitiltását, ugyanis a hivatal első embere azt is állította, hogy "a kormány tudott az ügyről". Az Együtt-PM szerint ez "felháborító", mivel ha tudtak erről a kormányban, a helyzet még rosszabb. Felszólították a kormányt is, hogy "valljon színt": ha tudtak Vida Ildikó és munkatársai kitiltásáról, miért "hazudták azt, nem tudják, kik az érintettek"? Az Együtt-PM szerint a társadalom bizalma jogosan rendült meg az állam intézményeiben, különösen a NAV-ban, és mindez olyan szintre jutott, hogy a kormányfőnek kell beavatkoznia. Közleményükben felszólították Orbán Viktort, hogy váltsa le a "beutazási botrányban" érintett NAV-vezetőket. Hozzátették: a közbizalmat helyre kell állítani, hogy az adóhivatalra a korrupció gyanújának árnyéka se vetülhessen. Felszólították Polt Péter legfőbb ügyészt is, hogy a Szigetvári Viktor, az Együtt-PM társelnöke és Szelényi Zsuzsanna, az Együtt elnökségi tagja által korábban tett feljelentés alapján indítson eljárást, és arról tájékoztassa a nyilvánosságot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.