Közélet

Hoppál Péter: Sikerült megvédeni a kultúra pozícióit

Hoppál Péter: Sikerült megvédeni a kultúra pozícióit

2014. november 30., vasárnap
Hoppál Péter: Sikerült megvédeni a kultúra pozícióit

Sikerült a költségvetési tárgyalásokon olyan adatokkal és érvekkel alátámasztani a kulturális terület igényeit, hogy 2015-ben növekedni fog Magyarország kulturális költségvetése - mondta el az MTI-nek az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára.

Hoppál Péter

kiemelte: az általuk kidolgozott koncepciót végigtárgyalták a Nemzetgazdasági Minisztériummal, így kialakult egy olyan konszenzus, hogy a kulturális ágazat a 2014-ben elkölthető 41,6 milliárd helyett 42,7 milliárd forinttal gazdálkodhat a jelenlegi tervezet szerint. A visszafogott makrogazdasági környezetben tehát 1,1 milliárd forinttal növelni tudtuk a kulturális költségvetést" - fogalmazott. Kultúrára azonban nemcsak az Emmi büdzséjében szereplő összeg jut, hanem szinte minden minisztérium költ kulturális célokra - hívta fel a figyelmet az államtitkár, hozzátéve: az egyik legnagyobb ilyen büdzsé az önkormányzatok kulturális normatívája a Belügyminisztérium költségvetésében van, ők mintegy 32 milliárd forinttal járulnak hozzá a kulturális alapellátáshoz. A Miniszterelnökséghez tartozik az örökségvédelem, ennek finanszírozására mintegy 2 milliárd forint áll rendelkezésre, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) külön soron 5,5 milliárdos költségvetéssel, a Magyar Nemzeti Filmalap szintén 5 milliárd fölötti összeggel rendelkezik. Hoppál Péter összegzése szerint így összességében 122 milliárd forintot költ az állam kultúrára, ennek egyharmadát teszi ki a kulturális államtitkárság költségvetése. "Ez az összeg azonban csak a kiindulópont, hiszen a költségvetés tárgyalása még nem fejeződött be a Parlamentben. Több módosító javaslattal éltünk, a Miniszterelnökséggel,

L. Simon Lászlóval

közösen például négy módosító csomagot nyújtottunk be, amelyekkel próbáljuk még bővíteni a kulturális intézményrendszer finanszírozását. Mint hozzátette, könnyebb volt a nemzetgazdasági miniszter belátását megszerezni olyan nagy ügyekben, mint például az Operaházé, amelynek költségvetése 9 milliárd fölé emelkedik, hogy a frissen felújított Erkel Színház működtetési költségeit is fedezni tudja. A kormányzat a Nemzeti Színháznak is 25 százalékos növekményt biztosít jövőre, hasonló mértékben nő a Hagyományok Háza költségvetése, míg a Zeneakadémiánál az oktatási funkciókról leválasztják és 800 milliós kerettel külön finanszírozzák a koncertszervezést. Az államtitkár a Liget Budapest projekt finanszírozásával kapcsolatos félreértésekről azt mondta: noha a költségvetésben külön soron csak 8,8 millió forint szerepel a projektre, csakúgy, mint idén, 2015-ben is a rendkívüli kormányzati intézkedések terhére folytatódhat a program. "A kormány biztosítja annak feltételeit, hogy Budapest rangjához méltó, új kulturális célú épületekkel, modern múzeumokkal gyarapodhasson. Nagy sikernek tartom, hogy a világ legnevesebb építészirodái közül többen is bejelentkeztek az Új Nemzeti Galéria tervpályázatára" - hangsúlyozta Hoppál Péter. "Örültem annak a felvetésnek, hogy több budapesti színház is szívesen integrálná új játszóhelyként a Bárka Színházat, szívügyem ugyanis az, hogy lehetőleg egy olyan épület se veszítse el kulturális funkcióját, amely jelenleg is ilyennel bír. Úgy látom, hogy az egyetemi színházzá válást a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Miniszterelnökség sem ambícionálja, ezért célszerű megoldás lehet, ha a Bárka valamelyik nagy színház játszóhelyévé válik." - árulta el. Az államtitkár kitért a Magyar Írószövetség támogatására is, amely beszámolója szerint a költségvetési tervezetben kis mértékben csökkenne, de az L. Simon Lászlóval benyújtott módosító csomag visszaadja ezt a tételt is. Hoppál Péter emlékeztetett arra, hogy az államtitkárság feladata a kultúrafinanszírozás rendszerének, ezen belül a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) működésének áttekintése, változások azonban e téren idén már nem várhatók.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.