Közélet

Emmi: nyolc százalékkal többet fordítanak jövőre a köznevelésre

Emmi: nyolc százalékkal többet fordítanak jövőre a köznevelésre

2014. november 3., hétfő
Emmi: nyolc százalékkal többet fordítanak jövőre a köznevelésre
Nemzeti tanévnyitó

Jövőre nyolc százalékkal nőnek a köznevelési kiadások a költségvetési javaslat szerint - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) köznevelési államtitkársága hétfőn az MTI-vel.

Mint kifejtették: a kormány célja a köznevelési rendszer színvonalának növelése a gyermekek, tanulók érdekében, ezért az évről évre növekvő állami többletráfordítást elsősorban a legjobban teljesítő pedagógusok bérére kívánja fordítani. A pedagógus előmeneteli rendszere a köznevelési törvénynek megfelelő ütemben zajlik: 2014. után 2015-ben is növekedik a pedagógusok bérére fordított állami kiadás - írták. Kitértek arra, hogy október 1-jétől az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet látja el az állam tulajdonában álló Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó Zrt. és az Apáczai Kiadó és Könyvterjesztő Kft. által ellátott feladatokat, melyekre a 2015. évi költségvetési javaslat többletforrásokat biztosít. Emellett a kötelező erkölcstan helyett választható hit- és erkölcstan oktatás 2013 szeptemberétől a köznevelés rendszerének szerves része, az erkölcstan óra alternatívája az állami fenntartású iskolákban az 1. évfolyamtól a 8. évfolyamig. Mivel a hit- és erkölcstan oktatásban és tankönyvtámogatásban részesülő tanulók létszáma előre nem prognosztizálható, ezáltal a 2015. évi költségvetési törvényjavaslat szerint ez a kormány jóváhagyásával túlléphető, ezáltal is biztosítva a feladat folyamatos ellátását. A köznevelés támogatása az állami költségvetési kiadásokon kívül európai uniós források terhére is történik. A 2014-2020 közötti uniós pénzügyi időszakban a köznevelés szempontjából kiemelt jelentőségű köznevelési intézmények infrastrukturális fejlesztésekre, beruházásokra külön figyelmet fordít a szaktárca - jelezték. A nap folyamán ellenzéki pártok és szakszervezetek is bírálták a jövő évi büdzsé tervezetének köznevelést érintő pontjait. Hiller István, az MSZP oktatáspolitikai kabinetvezetője sajtótájékoztatóján úgy vélekedetett, hogy a kormány oktatáspolitikáját kevesebb gimnazista és egyetemista, "több középkor" jellemzi.

Vadai Ágnes

, a DK alelnöke a gimnáziumi keretszámok csökkentéséről szóló sajtóhírekre reagálva arról beszélt sajtótájékoztatóján, hogy a kormány már a középiskolában el akarja venni annak a lehetőségét, hogy a diákok továbbtanulhassanak. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint a jövő évi költségvetésről szóló törvényjavaslat jelen formájában történő elfogadása katasztrofális helyzetbe hozza a köznevelés teljes rendszerét az óvodáktól az iskolákig, kollégiumokig és a szakmai szolgáltatásokat nyújtó intézményekig. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint százmilliárd forintos forráskivonást hajtanak végre a középfokú oktatás területén, ami miatt pedagógusokat bocsáthatnak el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.