Közélet

Emelnék a hadiözvegyek havi járadékát

Emelnék a hadiözvegyek havi járadékát

2014. november 18., kedd
Emelnék a hadiözvegyek havi járadékát

Mintegy ötven százalékkal emelkedne a hadiözvegyek havi járadéka is, ha elfogadják a Hende Csaba honvédelmi miniszter által kedden az Országgyűlésnek benyújtott, több törvény módosítását tartalmazó javaslatcsomagot.

A honvédek jogállásával, valamint a hadigondozással összefüggő egyes törvények módosításáról szóló javaslat több előmeneteli, áthelyezési, kiképzési, vezénylési, egyenruha-viselési szabályt is tartalmaz, és pontosítja a köztársasági elnök honvédelmi jogköreit. A hadiözvegyek jelenleg havi 21 375 forint ellátásban részesülnek, és a javaslat révén havi 10 688 forintos többletjuttatást kapnának. A javaslat tartalmazza azt is, hogy a tiszti és az altiszti állomány tagjairól - kivéve a tábori lelkészi szolgálat tagjait legalább évente egyszer teljesítményértékelést kell készíteni. A javaslat felidézi, hogy kik hordhatnak honvédségi egyenruhát: a tényleges állomány tagjai, egyes esetekben a szolgálaton kívüli állomány tagjai, továbbá rendelkezésre állásuk időszakában az önkéntes tartalékosok, valamint műveleti területen a rendvédelmi szerv tagjai, ha a honvédség érdekében végeznek tevékenységet, a honvédelem érdekében végzett tevékenységük során a nyugállományúak, valamint műveleti területen - biztonságuk érdekében - állami vezetők. "Más személyek részére a honvédségnél rendszeresített egyenruha vagy azzal összetéveszthető ruházat viselete tilos" - tartalmazza a javaslat. A parlament honlapján közzétett javaslatcsomag rögzíti azt is, hogy a kül- és biztonságpolitikai környezetben bekövetkezett változások szükségessé teszik, hogy a Magyar Honvédség szervezete egyes válsághelyzetekben ideiglenesen megváltoztatható legyen. Ehhez szükséges, hogy a miniszter rendelkezzen azzal a jogkörrel, hogy a főként központi közigazgatási, illetve műveleti vezetési döntések meghozatala és támogatása érdekében, az adott feladatkörhöz igazodó szervezeti elemek létrehozásáról döntsön. A javaslat átmeneti rendelkezéssel egészíti ki a hatályos szabályozást annak érdekében, hogy 2015. január elseje és a 2017. december 31. között egyes munkakörcsaládokba tartozó beosztásokban szolgálatot teljesítő főhadnagyok már a kötelező várakozási idő letelte előtt két évvel magasabb beosztásba kinevezhetőek legyenek, és ezáltal az újonnan végző tisztek is első beosztásukba kerülhessenek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.