Bulvár

Diabétesz-világnap - Zombor: oda kell figyelni a cukorbetegségre

Diabétesz-világnap - Zombor: oda kell figyelni a cukorbetegségre

2014. november 14., péntek
Diabétesz-világnap - Zombor: oda kell figyelni a cukorbetegségre
diabetesz_cukorbetegseg_inzulin

Oda kell figyelni a cukorbetegségre, illetve lehetőleg meg kell akadályozni a kialakulását, hiszen a betegség elhanyagolása súlyos egészségkárosodáshoz - vaksághoz, veseelégtelenséghez, végtag-amputációhoz - vezet. Erről az egészségügyért felelős államtitkár a diabétesz világnapja alkalmából tartott pénteki sajtótájékoztatón beszélt.

Zombor Gábor

kiemelte: a cukorbetegség rendkívüli kihívást jelentő állapot, de a II-es típusú cukorbetegség megelőzhető megfelelő étkezéssel, sporttal, kellő odafigyeléssel pedig a már kialakult krónikus állapottal együtt lehet élni. A kormány által körvonalazott népegészségügyi intézkedések az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásai alapján történnek, hiszen az alapellátás bevonása vagy a helyi kommunikációs szakemberek képzése mind korszerű és ajánlott technikák - fejtette ki az államtitkár. Zombor Gábor a sajtótájékoztatón elmondta még, hogy az éves cukorbevitel ideálisan kilenc kilogramm lenne, ehelyett átlagban egy ember 28 kilogramm cukrot fogyaszt el egy évben, a cukorbetegség egyik legfőbb kiváltója pedig a túlzott szénhidrátbevitel.

Török Krisztina

, az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) főigazgatója arról beszélt, hogy Magyarországon 600-700 ezer cukorbeteg lehet. Az intézet iskolásoknak készített kisfilmje érthetően magyarázza el a betegség kialakulását, a tüneteit, azt, hogy mi a teendő, ha a valaki rosszul lesz, és támpontot ad a helyes étrend megválasztásához is, hiszen a felnőttkorban kialakuló cukorbetegség egészséges életmóddal megelőzhető - mondta. Kiemelte, ha nem foglalkozunk ezzel a népbetegséggel, akkor 2025-re megduplázódhat a cukorbetegek száma. Az OEFI által működtetett egeszseg.hu honlapon számos információt megtalálnak az érdeklődők, és külön fejezet foglalkozik a gyermekkori cukorbetegséggel - ismertette Török Krisztina.

Pusztai Zsófia

, a WHO magyarországi irodavezetője a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a világon 400 millióra tehető a cukorbetegek száma, a betegséghez kapcsolódó állapotromlás kezelésére pedig évente 550 milliárd dollárt (135 000 milliárd forintot) költenek szerte a világon, ezért is rendkívül fontos a megelőzés és a korai felismerés. Az idei világnap az egészséges reggeli köré épül, hiszen a megfelelő táplálkozás elengedhetetlen része a reggeli - fejtette ki. A cukorbetegek és a diabétesz világnapját a WHO szervezésében tartják 1991 óta az inzulin felfedezője,

Frederick Grant Banting

Nobel-díjas kanadai orvos születésnapján. Az ENSZ hivatalosan 2007-ben nyilvánította világnapnak november 14-ét, amikor a cukorbetegség járványszerű terjedésére, a megelőzés lehetőségére és fontosságára hívják fel a figyelmet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.