Közélet

Csepreghy: 1364 milliárd forint uniós kifizetés eddig 2014-ben

Csepreghy: 1364 milliárd forint uniós kifizetés eddig 2014-ben

2014. november 4., kedd
Csepreghy: 1364 milliárd forint uniós kifizetés eddig 2014-ben

Magyarország 2014. október 31-ig 1364 milliárd forint európai uniós forrást fizetett ki, ami az időarányos terv 93 százalékos teljesülését jelenti - mondta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Kiemelte, hogy a tapasztalatok szerint az éves kifizetések több mint fele az év utolsó két hónapjában realizálódik, így jó esély van arra, hogy Magyarország ismét rekordot döntsön a kifizetésekben. Elmondta: a visegrádi négyekkel, valamint Romániával és Bulgáriával összevetve Magyarország az éllovasok közé tartozik a régióban; Lengyelország után a második a kifizetési rangsorban. Tavaly összesen 1708 milliárd forint uniós forrást fizettek ki - emlékeztetett a helyettes államtitkár.

Csepreghy Nándor

elmondta azt is, hogy a 2014-2020-as költségvetési időszak forrásainak felhasználásához kapcsolódó operatív programokat (op-k) várhatóan november közepén, második felében nyújtja be Magyarország az Európai Bizottságnak.

Lázár János

Miniszterelnökséget vezető miniszter arra utasította a tárcák vezetőit, gyorsítsák fel az operatív programok egyeztetését, a szerdai kormányülésen pedig már tárgyalják is a tárcák véglegesítés előtt álló op-tervezeteit. November 7-én indul az összes op társadalmi egyeztetése, immár a negyedik körben, ezután nyújtja be Magyarország a véglegesített programokat, így első lehet az uniós tagállamok között - fűzte hozzá. A 2014-2020-as pályázatokkal kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy október 10-én megjelent az első 9 pályázat, amelyekre november 10-től, illetve 12-től lehet pályázni. Kérdésre válaszolva Csepreghy Nándor elmondta: folyamatosan zajlik a nagyprojektek egyeztetése az Európai Bizottsággal, a kormány november második felében tervezi benyújtani a még szükséges nagyprojekteket a forrásvesztés elkerülése érdekében. A kabinet tartja magát eredeti célkitűzéseihez, vagyis az összes vállalt nagyprojektet benyújtja - tette hozzá. Arra reagálva, hogy kedden a sajtóban megjelent, nem építik tovább az M0-ást, a helyettes államtitkár kifejtette: a szerdai kormányülésen tárgyalják a Közlekedési Operatív Program kérdéseit is, ebben szerepelni fog egy lista azokról a közúti vagy egyéb közlekedésfejlesztési projektekről, amelyeket a kormány 20124 és 2020 között európai uniós források terhére tervez megvalósítani, de a lista nem tartalmazza azokat a fejlesztéseket, amelyeket a hazai költségvetés terhére terveznek kivitelezni. Egy másik kérdésre reagálva szólt arról is, hogy már az április 15. után benyújtott számlákra is érkeztek kifizetések, ami a helyettes államtitkár szerint lényegében azt igazolja, hogy az Európai Bizottság elfogadta az uniós források koordinálását, elosztását végző magyarországi intézményrendszer átalakítását.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.