Közélet

Brüsszel is üdvözli a berlini fal leomlásának évfordulóját

Brüsszel is üdvözli a berlini fal leomlásának évfordulóját

2014. november 9., vasárnap
Brüsszel is üdvözli a berlini fal leomlásának évfordulóját

Közleményt adott ki vasárnap Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, amelyben aláhúzta, hogy a berlini fal leomlását követően a világ mindörökre megváltozott.

"Németország újraegyesült, s a német egység az európai egység katalizátora lett" - írta közleményében a luxemburgi politikus.

Juncker

fontosnak tartotta kiemelni, hogy Európának vissza kell költöznie a szívekbe, mert a falat ledöntő emberek szenvedélyesen és bátran cselekedtek, hogy lebontsák mindazt, ami elválasztotta őket, szemük előtt pedig a béke, a szabadság, az egység, a demokrácia és a jólét vágya lebegett. "Két évtizeddel később sem szabad elfelejtenünk, hogy a béke nem természetes adottság Európában. Most minden eddiginél fontosabb, hogy Európa megőrizze a békét és a szabadságot" - nyomatékosította a bizottság múlt hét végén hivatalba lépett új elnöke, s úgy vélte, hogy az unió erősebbé teszi a nemzetállamokat. Juncker szerint a fal leomlását követően új hidak épülhettek a népek között, az ő dolga a bizottság elnökeként pedig az, hogy kijavítsa a repedéseket ezeket a hidakon, amelyek a második világháború utáni legsúlyosabb gazdasági és pénzügyi válság miatt jelentek meg. "Mi vagyunk az utolsó esély Európája. Meg kell ragadnunk ezt a lehetőséget, hogy megadjuk Európa polgárai számára az újrakezdés lehetőségét, amit tőlünk várnak" - zárta közleményét Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.