Közélet

Az agrárkamara az egész országra kiterjeszti a trágyázási szaktanácsadási rendszert

Az agrárkamara az egész országra kiterjeszti a trágyázási szaktanácsadási rendszert

2014. november 21., péntek
Az agrárkamara az egész országra kiterjeszti a trágyázási szaktanácsadási rendszert
mezogazdasag_traktor_agrar_tragya

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) agrártudományi kutatóközpontjával együttműködésben az egész országra kiterjeszti a trágyázási szaktanácsadási rendszert.

A két fél közötti szerződés pénteki, martonvásári aláírásán

Győrffy Balázs

, a NAK elnöke kiemelte: a szerződés apropóját a való élet adta, hiszen Magyarország területének jelentős részén, mintegy 68-69 százalékán a termőtalaj nitrit érzékeny. Az ilyen területeken gazdálkodóknak ötévente talajvizsgálatot kell végeztetni, és az eredményekre alapozva évente tápanyag-gazdálkodási tervet szükséges készíteni. Ezért a NAK az MTA kutatóközpontjával együttműködve az egész országra kiterjeszti a költség- és környezetkímélő trágyázási szaktanácsadási rendszert, hogy ezzel segítse a mezőgazdaságban dolgozókat. Győrffy Balázs emlékeztetett arra, hogy a ProPlanta szoftverre támaszkodó szaktanácsadási rendszer 2005-ben Borsod-Abaúj-Zemplén megyében indult el és 2008-ban már 8 megyében alkalmazták. Mostantól a rendszert a falugazdász hálózat segítségével újraindítják, kiterjesztik, hogy minden magyar gazda számára elérhető legyen – mondta. Jelezte, hogy a szolgáltatás megfelelő működése érdekében, minden megyéből 3-3 falugazdász képzéseken vesz részt, illetve ellátják őket a szükséges infrastruktúrával. Megjegyezte, hogy az egész országben egységes árazással végzik majd a tevékenységet. Győrffy Balázs elmondta, hogy a NAK a szolgáltatást hosszú távon kiterjeszti a talajminták vételezésére is, ennek érdekében minél több talajvizsgálati laboratóriummal együtt kívánnak működni.

Bedő Zoltán

, az agrártudományi kutatóközpont főigazgatója közös küldetésüknek nevezte, hogy a magyar mezőgazdaságot szolgálva tiszta környezetet és versenyképes mezőgazdaságot biztosítsanak. Úgy vélte, a rendszerrel megteremthető az „arany középút” és eloszlatható az a tévhit is, hogy a magyar mezőgazdaság tönkretette a termőföldeket. Közölte: a gazdálkodók eddig sem tették tönkre a termőföldeket és a talajvizet sem szennyezték. A trágyázási szaktanácsadási rendszer segítségével továbbra is biztosított és szavatolható, hogy annyi műtrágya kerüljön a földbe, amennyi optimális. Mint mondta, a szerződés annak bizonyítéka is, hogy az MTA által képviselt kutatási programok a hétköznapi ember számára gyakorlati hasznot hoznak.

Németh Tamás

, az MTA agrártudományi osztályának elnöke kijelentette, hogy Európában Magyarországon a legtisztább a talaj, amit a szaktanácsadás segítségével sokáig meg lehet őrizni. Hozzátette, hogy az összegyűjtött, több mint százéves tapasztalatok és a rendszer többéves működése mindezt szavatolja. Az eseményen kiosztott sajtóanyag szerint az MTA agrártudományi kutatóközpontja az 1960 és 2000 között beállított hazai szabadföldi trágyázási tartamkísérletek adatbázisára alapozva hozta létre a trágyázási szaktanácsadási rendszert. A ProPlanta rendszerrel 2005 óta több mint 100 növényfajtára adtak szaktanácsot, amit mintegy kétezer gazda 650 ezer hektáron alkalmazhatott. A trágyázási szaktanácsadási rendszerrel elért gyakorlati eredményeket a Magyar Innovációs Szövetség 2008-ban Magyar Innovációs Nagydíjjal jutalmazta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.