Közélet

Átvilágít a városháza - Solymos: 10 ügyvéd vizsgáljon át 14 önkormányzati céget!

Átvilágít a városháza - Solymos: 10 ügyvéd vizsgáljon át 14 önkormányzati céget!

2014. november 5., szerda
Átvilágít a városháza - Solymos: 10 ügyvéd vizsgáljon át 14 önkormányzati céget!
solymossajttaj01_gs

Hamarosan megkezdődhet az 100%-ban önkormányzati tulajdonú cégek jogi átvilágítása, Solymos László a pénzügyi bizottság szerdai ülésén az javasolta, hogy tíz ügyvéd három hónap alatt folytassa le a vizsgálódásokat.

A Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Bizottság szerdai ülésén

Solymos László

MSZP-s alpolgármester bejelentette, hogy tizennégy önkormányzati cégnél teljes körű átvilágítást kezdeményez

Botka László

polgármester. „Az újraválasztott városvezető már a közgyűlést is tájékoztatta arról, hogy az önkormányzati cégek az elmúlt időszakban nem működtek együtt a városházával, a városvezetéssel és a polgármesteri hivatallal. A közgyűlésen elhangzott tájékoztatásnak megfelelően azt kezdeményezzük, hogy ezeknél a 100%-os önkormányzati tulajdonú cégeknél jogi átvilágítás történjen az elmúlt négy év tevékenységére vonatkozóan” – közölte Solymos László. „Nem lesz átvizsgáló és átvételi bizottság, nem akarok politikai cirkuszt és revansot” – jelentette ki Botka

sajtótájékoztatóján

, ahol a bizottsági struktúrát ismertette. Akkor arról szólt, hogy „más módon és más eszközökkel” kívánja biztosítani a városvezetés, hogy törvényesen és tisztességesen dolgozzanak az önkormányzati cégek. Ennek részleteiről a novemberi közgyűlésre ígért előterjesztést a polgármester. A szerdai bizottsági ülésre készített anyagban azt szerepel, hogy a Szegedi Ügyvédi Kamara elnöke,

Kertész József

által javasolt tíz ügyvéddel közreműködve kilencven napon belül történjen meg az érintett cégek átvilágítása. „Az ügyvédek a cégeknél ésszerű munkarendben fognak megjelenni, de az elmondható, hogy erre a munkára megbízási szerződést kíván kötni az önkormányzat nevében Botka László polgármester, ügyvédenként ötvenezer forintos megbízási díjjal, amit a város költségvetéséből fognak biztosítani” – ismertette az előterjesztés részleteit Solymos. A szocialista alpolgármester azt is elmondta, hogy az érintett cégek többsége nem teljesítette az önkormányzat felé adatszolgáltatási kötelezettségét, és arra is volt példa, hogy a hivatal belső ellenőrzési vizsgálatának lefolytatását is akadályozták. „Jelen pillanatban a kötelező beszámolókon kívül az önkormányzati cégek többségéről egyéb információval nem rendelkezik a városháza és a városvezetés, nyilvánvalóan ezt az információhalmazt kívánnánk bővíteni” – indokolta Solymos László a jogi átvilágítást. Az átvilágítás az alábbi cégeket fogja érinteni: Szegedi Városkép Kft., Szegedi Közlekedési Kft., Szegedi Sport és Fürdők Kft., Szegedi Vásár és Piac Kft., Szegedi Szabadtéri Nonprofit Kft., Szegedi Testamentum Kft., SZINT Szegedi Intézménytakarító Kft., RITEK Zrt., IKV Zrt., Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft., Szeged Pólus Nonprofit Kft., Városi Televízió Szeged Nonprofit Kft., Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft., Szegedi Vadaspark Nonprofit Kft. A Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Bizottság tagjai egyhangúlag támogatták a Botka László előterjesztését.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.