Közélet

A vállalkozóknak tartottak előadásokat a karácsonyi ellenőrzésekről + FOTÓK

A vállalkozóknak tartottak előadásokat a karácsonyi ellenőrzésekről + FOTÓK

2014. november 25., kedd
A vállalkozóknak tartottak előadásokat a karácsonyi ellenőrzésekről + FOTÓK
karacsonyi_ellenorzes03_KF

A karácsonyt megelőző hetek már javában az ünnepi készülődésről szólnak, ilyenkor a hatóságok is magasabb fokozatra kapcsolnak: több ellenőrzést végeznek a piacokon, vásárokon, a boltokban és az áruházakban egyaránt. A Csongrád Megyei Kormányhivatal kedden a vállalkozóknak tartott fórumot.

Az elkövetkező napokban egyre több helyen számíthatnak az árusok és áruházláncok a fogyasztóvédelmi-, élelmiszer-biztonsági ellenőrök, valamint vám és pénzügyőrök megjelenésére. Hogy elsősorban mire terjed ki az ellenőrzés, arról a Csongrád Megyei Kormányhivatal a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara vállalkozóknak szervezett tájékoztató napján hallhattak a vállalkozók. Az ellenőrző hatóságok elsősorban nem arra vannak, hogy büntessenek, hanem hogy felhívják a figyelmet termékbiztonsággal kapcsolatos, valamint az élelmiszerbiztonsági kérdésekre - hangsúlyozta

Koszorús Lászl

ó, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság helyettes államtitkára a keddi sajtótájékoztatón. Mint fogalmazott, elsősorban konzultáló és nem inzultáló szerepet töltenek be, amelynek eredménye, hogy egyre több a tájékozott, korrekt magyar vállalkozás, ezzel párhuzamos pedig az ügyfélkör is egyre szélesebb. Megtudtuk, Csongrád megyében évről-évre javulnak a szabálysértésből fakadó statisztikák mutatói, a tudatos vásárló mint fogalom beépülni látszik a köztudatba. A későbbi bosszúságok elkerülése végett azt tanácsolta, a vevők a karácsonyi készülődésbe se felejtsenek el figyelni az árakra, tájékozódjanak arról, hogy hol és meddig élhetnek a garanciális lehetőségekkel, illetve ne feledkezzenek meg a szavatossági-kérdésekről sem. A VPOP Dél-alföldi Regionális Parancsnoksága és a CSMKH Fogyasztóvédelmi Felügyelőség az elmúlt években számos közös ellenőrzést tartott, amelyeknek célja elsősorban a figyelemfelhívás.

Némediné Varga Éva

, VPOP Dél-alföldi Regionális Parancsnoksága szóvivője emlékeztetett, az adventi időszakban megnő a hamisított ruházati termékek és gyermekjátékok forgalma. A román határ közelsége miatt több mint 10 ezer hamis ruha érkezik a dél-alföldi régióba, a játékok pedig akár balesetveszélyesek is lehetnek. Újságírói kérdésre hozzátette, amennyiben úgy ítélik, a lefoglalt hamisított ruhák márkajelzését eltávolítják és felajánlják a rászorulóknak. Évről-évre csökken a kifogásolt üzletek száma - jelentette ki

Petrik Sándor

, a CSMKH Fogyasztóvédelmi Felügyelőség igazgatója. Tíz vizsgált megyei kereskedésből hét szabályosan működik. Mindez abból ered, hogy a vállalkozások és kereskedők pozitívan fogadták a három óvóhatóság szervezeteinek akcióit és tájékoztató fórumait. Adatokkal is alátámasztotta: a munkavédelmi-munkaügyi felügyelőség 2010-ben még 3 millió 380 ezer forint bírságot, addig tavaly 300 ezer forintot szabott ki, míg az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság tavaly 1 millió 100 ezer forintnyi büntetést osztott ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.