Kultúra

A Szovjetunióba hurcoltakra emlékeznek az Emlékpontban

A Szovjetunióba hurcoltakra emlékeznek az Emlékpontban

2014. november 24., hétfő
A Szovjetunióba hurcoltakra emlékeznek az Emlékpontban
oroszok_malenkijrobotra_hurcolnak_civileket_mo-n

Hetven évvel ezelőtt, 1944 november végén kezdték el a szovjet belügyi szervek Kárpátalja 18 és 50 év közötti lakosainak összegyűjtését, és több tízezernyi magyart hurcoltak el "málenkij robot"-ra.

A Szovjetunióba hurcoltak emléknapján, november 25-én, kedden 13 órától a hódmezővásárhelyi Emlékpontban középiskolás diákoknak tartanak tanórát a 20. századi magyar történelem kevéssé ismert, tragikus fejezetéről. November 25-e a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapja. A magyar Országgyűlés határozata alapján arra a mintegy 800 ezer magyarra emlékezünk, akiket 1944 őszétől hadifogolyként vagy internáltként a Szovjetunióba hurcoltak kényszermunkára, illetve akiket koholt vádakkal hosszú évekre száműztek a Gulag rabtelepeire. A Gulag lágereiből 1953. november 25-én, a legendás angol-magyar labdarugó mérkőzés napján érkezett haza a szabadon bocsátott rabok első csoportja. Az emléknapon Huzián Péter, a Németh László Gimnázium történelemtanára tart rendhagyó tanórát az Emlékpont előadótermében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.