Kultúra

A székelyek koronájától a Kárpátok gyöngyszeméig + FOTÓK

A székelyek koronájától a Kárpátok gyöngyszeméig + FOTÓK

2014. november 19., szerda
A székelyek koronájától a Kárpátok gyöngyszeméig + FOTÓK
vetitett_csodak_somogyi21_gs

Azok számára, akik rendszeresen forgatják a Kárpát-medence tájait bemutató köteteket, nem lehet ismeretlen a Lőwey Lilla és Váradi Péter Pál szerzőpáros. Érdekes történetekkel tarkított fotóalbumaikon keresztül, az olvasó izomláz nélkül járhatja be Erdély, Felvidék, a Kárpátalja és a Délvidék csodás tájait. Kedden a Somogyi-könyvtárban túráztak velük az érdeklődők.

A több évtizede már, hogy

Lőwey Lilla

és

Váradi Péter Pál

először csokorba szedték Erdélyben készített képeiket. A csodálatos hegygerincek, patakok, hófödte csúcsok, virágos mezők és az elszeparált kis falvak hangulata sorozattá állt össze, a természet szerelmeseinek legnagyobb örömére. Az első honismereti fotóalbum az Al-Duna és a Cserna folyó által határolt Aldunai-hegyvidékkel kezdődik, majd ezt követi a Csernai-havasok, a Godján hegység, a Retyezát, a Páring hegység, a Petrozsényi-medence, a Kudzsiri-havasok (Surján), a Hátszegi-medence és a Kenyérmező földrajzi – történelmi bemutatása. A Kárpátok koronája a székelyföldi ősvárakat, a csúcsokon megbúvó nemzeti értékeket, a maréknyi magyarság jelenét és múltját öleli fel. A sorozatból életmű lett, az szeletnyi Erdély Magyarországon.

vetitett_csodak_somogyi20_gs

Két elkötelezett alkotóművész, akik olyan fáradhatatlanul fotózták Székelyföldet és gyűjtötték a gyakran csak szájhagyomány útján fennmaradt történeteket, hogy munkájukból reprodukálni lehetne az ezeréves határ túloldalán található tájakat - mondta köszöntőjében a szerzőpárosról

Szabó Pál Csaba

, a Délvidék Ház vezetője. De hogyan is fogtak neki a fotóalbum legújabb két kötetének? "A szülőhazát olyan barátok élik, akiket muszáj bemutatni" - vezette fel az élménytúrával tarkított könyvbemutatót Lőwey Lilla. Az újabb kiadvány ötlete egészen messze a célállomástól, Tulln városában érte a szerzőket, amikor a Duna-parti gáton megcsodálták Attila és Krimhilda találkozásának bronzba foglalt pillanatát. A hunok nagy királya adta az ihletet ahhoz, hogy a székelyek koronája alakot öltve egy képeskönyvben is végre felkerülhessen a polcokra. A túra Orsova hegyeitől indul, hogy a megfáradt "gondolatutazó" megpihenhessen a Cserna-parti Herkulesfürdőben, hogy azután újult erővel nekivághasson a kristályos kőzetekből álló Retyezát-hegységnek. A második kötet egy kicsit távolabbi vidékre kalauzolja el az olvasót: a Szeben megyei Szebeni-havasok világába. "A 2000 méteres hegycsúcsok, a templomok és műemlékek magukért beszélnek" - folytatta Lőwey Lilla, aki a hajdanán II. Géza király jóvoltából szászokkal betelepített városok szépségéből is hozott egy-egy csodás képet. A hegyektől néhány kilométerre található Nagyszeben, amely 2007-ben Európa kulturális fővárosa lehetett, majd a Somogyi-könyvtár vendégei innen a Kárpátok legnagyobb kristályos hegységére, a Fogarasi-havasokra tehettek kirándulást. Lőwey Lilla és Váradi Péter Pál az erdélyi magyar líra kiemelkedő alakjának,

Reményik Sándornak

is emléket állított Csendes csodák című irodalomtörténeti kötetével, amelyből szintén kaptak némi ízelítőt a versek szerelmesei.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.