Közélet

A Napfény városának árnyékos oldalán

A Napfény városának árnyékos oldalán

2014. november 25., kedd
A Napfény városának árnyékos oldalán
hajlektalanok01_KF

Közeleg a tél, jön a hó és a mínuszok, mindannyian készülünk a hidegre, azonban akadnak, akiknek nem természetes behúzódni a fűtött lakásba: Szegeden járva még a belvárosban is számos hajléktalannal, illetve számkivetett létük nyomaival találkozhatunk.

"Magyarország törekszik arra, hogy az emberhez méltó lakhatás feltételeit és a közszolgáltatásokhoz való hozzáférést mindenki számára biztosítsa.", illetve "Az emberhez méltó lakhatás feltételeinek a megteremtését az állam és a helyi önkormányzatok azzal is segítik, hogy törekszenek valamennyi hajlék nélkül élő személy számára szállást biztosítani." - írja az Alaptörvény XXII. cikkének első két bekezdése. Sajnos a mindennapokban ezzel a törekvéssel sokszor kevéssé lehet csak szembesülni, a forgalmas sétálóutcáktól a lakótelepek sikátorain, az elhagyatott játszótereken át a Tiszán átnyúló hidak lábáig felbukkannak a kéregető vagy csak vegetáló hajléktalanok, felvetve a kérdést: hol a szolidaritás? Hol a törekvés szerencsétlenül járt embertársaink megsegítésére? Drogfüggők, alkoholisták, munkakerülők, semmirevalók, a saját hibájukból jutottak ide - hangzik az együtt nem érző válasz sokak szájából, akik ódzkodnak a gyakran kellemetlen megjelenésű, kifogásolható higiéniájú emberektől. Azonban gondolkodjunk el: mi mit tennénk hasonló helyzetben? Kire számíthatunk? Egy meggondolatlanul felvett hitel, egy jóhiszemű kezesség, egy rossz válóperes ügyvéd - sokkal könnyebben maradhat az ember fedél nélkül, mint bárki gondolná. Az Alaptörvény szerint az országos és a helyi vezetés törekszik a probléma megoldására, ennek azonban kevés eredménye akad, továbbra is sokak töltik az utcán életüket. Működnek ugyan hajléktalanszállók, de ezen intézmények hatékonysága is kérdéses, mivel számos esetben az ököljog érvényesül, a gyengébbek, elesettebbek kárára, így számos helyen szembesülhetünk szegényes pihenőhelyeikkel, földre terített újságok, szövetek, matracok formájában, például a Bertalan híd belváros felőli hídfőjénél. Senki sem születik hajléktalannak, ezért fontos, hogy megértéssel forduljunk sors kegyetlen játékának áldozataihoz, és segítsünk nekik, amennyire erőnkből futja, legyen az a legkisebb adomány, önkéntes munka is, hiszen egyes emberként nem válthatjuk meg a világot, de egy kis együttérzéssel és önzetlenséggel fényt hozhatunk embertársaink sötét fellegekkel teli mindennapjaiba.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.