Közélet

A Mi Közép-Európánk - lengyel-magyar konferencia Szegeden

A Mi Közép-Európánk - lengyel-magyar konferencia Szegeden

2014. november 5., szerda
A Mi Közép-Európánk - lengyel-magyar konferencia Szegeden

November 13-án, csütörtökön a Gál Ferenc Főiskolán a lengyel-magyar kapcsolatokról, a visegrádi négyekről, Közép-Európáról tudhatnak meg érdekességeket a Mi Közép-Európánk című konferencián az érdeklődők.

A

Trócsányi László

igazságügyi miniszter,

Karol Biernacki

, a Lengyel Köztársaság szegedi tiszteletbeli konzulja és

Kisimre Ferenc

újságíró nevével fémjelzett rendezvényen számos történelmi, gazdasági diplomáciai és vallási témájú ismeretterjesztő előadást tartanak a Gál Ferenc Főiskola Klebelsberg Termében, az előadók között felmerül

Roman Kowalski, Kiss-Rigó László, Kruppa Tamás

és sok más diplomata, történész és egyéb szakértő neve is.

A részletes program:

10°° : Köszöntő 10¹°- 10²° Roman Kowalski, a Lengyel Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete: A mi Közép-Európánk. Lehetőségek és kihívások. 10²°-10³⁵ Kiss-Rigó László szeged- csanádi megyéspüspök: Kereszténység, hit és egyház. Keresztény bölcsőben nyugvó nemzeti kultúráink, tradicionális normáink felszívódása a nyugati olvasztótégelyben. 10³⁵-10⁵⁵ Piotr Kościński (Lengyel Külügyi Intézet): Magyarország helye a lengyel keleti politikában 10⁵⁵-11¹⁵ Vágó Péter (Andrássy Egyetem, Budapest): A magyar nemzet- és szomszédságpolitikai célkitűzések összehangolása: lehetőségek és problémák 11¹⁵-11³⁵ Szilágyiné Bátorfi Edit (Külgazdasági és Külügyminisztérium, V4 Nemzeti Koordinátor): A V4 együttműködés – felelősségünk Európa közepén 11³⁵-11⁵⁵ Fejérdy Gergely (Külügyi Intézet): A Visegrádi 4-ek védelmi politikai törekvései és Franciaország 11⁵⁵-12¹⁵ Kovács Péter (MTI): „Ami a hírekből kimaradt…” A lengyel-magyar kapcsolatok az MTI egykori tudósítójának szemével 12¹⁵-12³⁵ Szünet 12³⁵-12⁵° Marcin Grad (Varsói Egyetem): Lengyel-magyar határviszályok a XI-XVIII. században (áttekintés) 12⁵°-13°⁵ Szalai Attila (újságíró, ny. diplomata): Két jó barát- három konfliktus 13°⁵-13²° Kruppa Tamás (SZTE-JGYPK): A kereszt, a sas és a félhold. Lengyelország a tizenöt éves háborúban (1595-1597) 13²°-13³⁵ Bagi Zoltán (MNL CSML): Jan Zamoyski a Fuggerzeitungokban 1598-1601 13³⁵-13⁵° Tadeusz Kopyś (Jagelló Egyetem): Lengyel- magyar kapcsolatok az 1940-es évek második felében 13⁵°-14°⁵ Mitrovits Miklós (MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont, Történettudományi Intézet): A lengyel-magyar kapcsolatok fordulópontjai (1957-1987)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.