Közélet

A magyar, izlandi és olasz csapatok megkezdték a kivonulást Afganisztánból

A magyar, izlandi és olasz csapatok megkezdték a kivonulást Afganisztánból

2014. november 11., kedd
A magyar, izlandi és olasz csapatok megkezdték a kivonulást Afganisztánból

A magyar, izlandi és olasz csapatok kedden megkezdték a kivonulást Afganisztánból, eleget téve annak a kötelezettségvállalásnak, hogy a NATO vezette afganisztáni katonai misszió, az ISAF 13 esztendővel ezelőtt kezdődött megbízatása december 31-én lejár - jelentette Kabulból a Prensa Latina kubai hírügynökség.

Az ISAF honlapján kedden elismerését fejezte ki Magyarországnak azért a szerepéért, amellyel a több mint ötven ország egyikeként hozzájárult a 2003 és 2014 között teljesített misszió sikeréhez. A művelet év végi lezárása után, januárban kezdetét veszi a Resolute Support (Eltökélt támogatás) elnevezésű misszió, amely elsősorban kiképzési, tanácsadó és támogató segítséget nyújt majd a helyi erőknek. Vagyis az ISAF harci küldetésének helyébe új, nagyságrendekkel kisebb - 12 ezer fős - létszámú nemzetközi misszió lép. A közép-ázsiai ország biztonságának fenntartásáért viselt felelősséget teljes mértékben átveszik az éveken át fejlesztett és kiképzett, 350 ezer fős afgán biztonsági erők. Afganisztánban eddig mintegy 140 magyar katona öt kontingensbe (Műveleti tanácsadó csoport, MH Mi-17 légi tanácsadó csoport, MH Különleges műveleti kontingens, MH Logisztikai iskola magyar mentorcsoport, Nemzeti támogató elem) szerveződve és egyéni beosztásokban látta el feladatait.

Hende Csaba

honvédelmi miniszter október 16-án egy budapesti konferencián jelezte: a januárban kezdődő új NATO-misszióhoz Magyarország több mint száz katonával járul hozzá, 2015 és 2017 között pedig évi 500 ezer dollárral segíti az afgán biztonsági erők finanszírozását.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.