Gazdaság

A Magyar Iparszövetség támogatja a szociális szövetkezést

A Magyar Iparszövetség támogatja a szociális szövetkezést

2014. november 22., szombat
A Magyar Iparszövetség támogatja a szociális szövetkezést

A Magyar Iparszövetség (OKISZ) támogatja, hogy minél több szociális szövetkezet alakuljon, mert ez az összefogási forma is hozzájárulna a foglalkoztatás bővítéséhez - nyilatkozta Vadász György, a szövetség ügyvezető elnöke az MTI-nek.

Az OKISZ ügyvezető elnöke emlékeztetett: a szövetkezeti formák között speciális helyet foglalnak el a szociális szövetkezetek, amelyek azért szerveződnek, hogy a hátrányos helyzetben lévő tagjaik számára munkafeltételeket teremtsenek, szociális helyzetük javítását egyéb módon elősegítsék.

Vadász György

kifejtette: az OKISZ jelentős rutinnal és tapasztalattal rendelkezik a szövetkezés területén, a szövetségnél rendelkezésre áll a szaktudás, az infrastruktúra ahhoz, hogy a szociális szövetkezetek létrejöttét támogassa. Az OKISZ vezetője úgy vélte, hogy a szociális szövetkezetek támogatásához 2015-től európai uniós fejlesztési forrásokat is lehetne kapcsolni, hiszen Magyarország a 2014-2020-as időszakban rendelkezésre álló uniós fejlesztési források 60 százalékát közvetlen gazdaságfejlesztésre, ezen belül 16 százalékot kis- és középvállalkozásokra, és további 16 százalékot a foglalkoztatás bővítésére szándékozik fordítani. Vadász György emlékeztetett arra, hogy a Magyar Iparszövetség a rendszerváltás óta hangoztatja a foglalkoztatás alakulásának fontosságát. A rendszerváltáskor a gazdaság szerkezeti átalakulásával a munkaerőpiacról másfélmillió munkavállaló került ki, és ezt a problémát orvosolni nem könnyű és hosszadalmas folyamat - jegyezte meg az ügyvezető elnök. A foglalkoztatásban a kkv-szektor meghatározó szerepet tölt be, a munkavállalók 73 százalékát alkalmazza, nyolc évi stagnálás után a magyar gazdaság növekedési pályára állt, ez lehetővé teszi a foglalkoztatás bővülését, amiben a szociális foglalkoztatás is fontos tényező lehet - hangsúlyozta Vadász György. Fontosnak nevezte az OKISZ vezetője, hogy a közmunkába bevont munkavállalók képezzenek hozzáadott értéket is, a szociális szövetkezés esetén az ott dolgozók saját magukért is tudnak tenni, ami jelentős ösztönző erő lehet a munkavégzés során.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.