Bulvár

Újabb lépés Kína holdprogramjában

Újabb lépés Kína holdprogramjában

2014. október 25., szombat
Újabb lépés Kína holdprogramjában
holdfogyatkozas03_gs

Kínában sikeresen útnak indítottak egy emberek nélküli kísérleti űreszközt, amely a tervek szerint 380 ezer kilométeres magasságban egy félkört tesz a Hold körül, majd visszatér. A teszt a kínai űrprogram következő főszereplőjének, a Csang'o-5 űrszondának a felkészítését szolgálja.

Az űrjárművet, amely körülbelül nyolc napig tartózkodik majd az űrben, a legfejlettebb Hosszú Menetelés 3C hordozórakétával lőtték fel a szecsuani Hszicsang űrközpontból. A helyszíni jelentések szerint az eszköz a terveknek megfelelően levált, és a kijelölt pályára állt. Feladata adatok begyűjtése, műszaki berendezéseinek próbája, navigációs, irányítási rendszerének, hőpajzsának a tesztje, valamint a 2017-ben esedékes Csang'o-5 misszió pályájának részbeni "bejárása". Visszafelé megközelítően másodpercenkénti 11,2 kilométeres sebességgel közelíti meg a Föld légkörét, majd lelassul, és Belső-Mongólia északi részén landol. A Csango'-5 (Holdistennő-5) 2017-es küldetése során elsősorban mintákat gyűjt majd, de tapasztalatot szereznek vele a Holdra szálláshoz és a felszálláshoz alkalmazott eljárásról, a Hold körüli pályán végrehajtott "randevúról" és dokkolásról is - erről

Hu Hao

, a kínai holdprogram harmadik fázisának főmérnöke nyilatkozott a kínai médiában. Kína holdprogramja keretében eddig három szondát küldött az űrbe. A Csang'o-1-et 2007-ben és három évvel később a Csang'o-2-t. Utóbbi Kína első bolygóközi szondája lett. Őket követte a holdjáróval felszerelt Csang'o-3, amely tavaly decemberben nem becsapódásos landolást hajtott végre Holdon, és ezzel az Egyesült Államok és Oroszország után Kína harmadikként iratkozott fel a holdfelszínre expedíciót küldő nemzetek listájára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.