Közélet

Új szobrot állítottak Szabadkán az 1944/45-ös vérengzések emlékére

Új szobrot állítottak Szabadkán az 1944/45-ös vérengzések emlékére

2014. október 21., kedd
Új szobrot állítottak Szabadkán az 1944/45-ös vérengzések emlékére

Új szobrot állítottak kedden Szabadkán az 1944/45-ös vérengzések emlékére a Zentai úti temetőben, azon a helyen, ahonnan egy éve lopták el a Vergődő madár nevű bronzszobrot.

A szabadkai Pannon RTV Híradójának beszámolója szerint a szobor mását kedden állították fel az eredeti szobor helyén. Az öntést egy belgrádi cég végezte. Az új szobrot kerítéssel, kivilágítással és kamerarendszerrel védik - jelentette be

Maglai Jenő

, Szabadka polgármestere. A 350-400 kilogrammos, hamvaiból feltámadó főnixmadarat - más vélemények szerint turult - ábrázoló bronzszobrot máig ismeretlen tettesek lopták el egy éve. A rendőrség szerint most már lehetetlen az elkövetők nyomára bukkanni, az emlékművet valószínűleg beolvasztották. A szobor annak a 852, Szabadkáról és környékéről elhurcolt főleg magyar, horvát és német embernek állított emléket, akit 1944 őszén a temetőben végeztek ki. A hozzátartozók és a vajdasági magyarság vezetői november 2-án róják le kegyeletüket az ártatlanul kivégzettek emléke előtt. A szoborlopást a szerb kormány is elítélte, egyesek szerint színesfém-tolvajok vitték el, mások szerint viszont politikai indíttatásból távolították el az emlékművet, és ezzel akartak "gátat vetni" annak a megbékélési folyamatnak, amely a szerb és a magyar nép között tavaly nyáron megindult. Akkor a vajdasági Csúrogon

Áder János

magyar és

Tomislav Nikolic

szerb elnök közösen hajtott fejet a második világháborúban és azt követően ártatlanul kivégzett szerb, illetve magyar áldozatok emléke előtt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.