Kultúra

Tudósok: új lemez az abszurd jegyében

Tudósok: új lemez az abszurd jegyében

2014. október 25., szombat
Tudósok: új lemez az abszurd jegyében

Az abszurd helyzetek hatják át a Tudósok zenekar új stúdióalbumát. A drMáriás által vezetett népszerű dzsessz-avantgárd-punkrock formáció az Éljen a Petőfi Rádió! című anyagot október 29-én mutatja be a fővárosi A38 hajón.

"A Tudósok a magyar underground legpatinásabb ékköve, amely csaknem három évtizedes fennállása során számtalanszor újult meg érintve, átalakítva, hasznosítva, újraértelmezve a punk, a dzsessz, a funk, a pop, a dadaista színház, a költészeti performansz, a fekete színház és egyéb műfajokat, felállásban a duótól a nagyzenekarig" - szerepel az A38 ajánlójában. Az 1986-ban a Vajdaságban alakult és hosszú éveken át trióban játszott Tudósokhoz 2012-ben csatlakozott

Tövisházi Ambrus

, az Amorf Ördögök és az Erik Sumo Band egykori, a Péterfy Bori & Love Band jelenlegi vezetője, billentyűs, elektronikai felelős, producer. "Az undergroundból, a dzsesszből, az art-rockból fakadó Tudósok-attitűdöt, amiben a ritmusszekció,

Endrei Dávid

basszusgitáros és

Jeli Gergely

dobos a funkot és a drum & basst képviseli, én a költői szövegeket, fúvósként az improvizációt, Ambrus nagyon jól egészíti ki sajátos zenei világával, kicsit poposabb rálátásával" - mondta korábban drMáriás az MTI-nek. Az új felállásban a tavaly megjelent A legszebb szerelmes dalok volt az első lemez. Az Éljen a Petőfi Rádió! című új anyagon az éneklő, alt szaxofonon és trombitán játszó frontember a pénz, a szerelem, a horror, az emberi butaság történeteit meséli el, feltűnik egy koncerten Hitler és Sztálin, de hallhatunk sztorit a spenótfőzelékké változtatott férfiről és szerepel egy "önmeghatározó" dal is, amelyből kiderül, hogy minden zene közül a Tudósoké a legjobb. A zene pedig hol funkos, hol punkos, hol dzsesszes, de mindenképpen kísérleti. A Tudósoknak Budapest mellett Londonban, Moszkvában és Ljubljanában is kiadták egy-egy lemezét, felléptek például a New York-i Knitting Factoryban, az amszterdami Paradisóban, a moszkvai Domban, a berlini Supamollyban, a londoni Bull’n’Gate-ben, a párizsi Instants Chavirésben a ljubljanai Cankarjev Domban is. A csapat története a festőként és íróként is alkotó drMáriás Nem élhetek Milosevic nélkül című, 2011-ben megjelent kötetében olvasható. A Tudósok előtt október 29-én az A38 hajón a szentendrei Ricsárdgír együttes melegít be.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.