Kultúra

Továbbra is csak becslések vannak az első világháborúban orosz fogságba került magyar katonák számáról

Továbbra is csak becslések vannak az első világháborúban orosz fogságba került magyar katonák számáról

2014. október 17., péntek
Továbbra is csak becslések vannak az első világháborúban orosz fogságba került magyar katonák számáról

Továbbra is csak becslések vannak az első világháborúban orosz területen fogságba került magyar katonák számáról - derült ki a centenárium alkalmából rendezett kétnapos moszkvai történészkonferencián.

A pénteken véget ért tanácskozás az Orosz Birodalom és az Osztrák-Magyar Monarchia világháborús összecsapását, annak hátterét és következményeit vizsgálta. A rendezvény a magyar és orosz tudományos akadémiai intézetek, a moszkvai magyar nagykövetség, a magyar levéltári intézet, valamint a kulturális központ szervezésében, a budapesti Hadtörténeti Intézet, a pécsi Janus Pannonius Múzeum, a salzburgi és a debreceni egyetem közreműködésével jött létre. A Moszkvai Magyar Kulturális és Tudományos Központban tartott konferencián magyar és orosz kutatókon kívül egy-egy fehérorosz, üzbég, brit és osztrák történész is beszámolt kutatásai legfrissebb eredményeiről. "A centenáriumi emlékév döbbentett rá bennünket, hogy vannak lemaradásaink az első világháború kutatásában. Ilyen például a hátországban élők helyzete, a társadalomtörténeti vagy a szociális kérdések vizsgálata" - mondta el az MTI-nek

Seres Attila

, a Moszkvai Magyar Levéltári Intézet vezetője, a tanácskozás főszervezője. Hozzátette, hogy a tanácskozáson a hadifoglyok kérdésével is foglalkoztak, amely Magyarországon is súlyos válsághoz vezetett az első világháborút követő években. Csak Oroszországban 80-120 ezer katona esett fogságba. Számukat még mindig csak megbecsülni tudják. 1925-ig több hullámban hazatért a hadifoglyok többsége, de az 1930-as évek első feléből származó külügyi statisztikák szerint akkoriban nagyjából 8-10 ezer egykori magyar állampolgár élt a Szovjetunióban. Főleg olyanokról van szó, akik itt családot alapítottak - mondta Seres Attila. Az első világháború hosszú évtizedekig feledésbe merült a szovjet-orosz történelemkutatásban, meghúzódott az 1917-es bolsevik forradalom árnyékában. Most azonban, száz év távlatából, kellő távolságtartással lehet értékelni az akkori folyamatokat - hangsúlyozta az MTI-nek

Grigorij Skungyin

, az Első Világháború Oroszországi Kutatóinak Társasága nevű szervezet alelnöke. A több mint 120 szakembert összefogó, 1992-ben alapított történész társaság egyik vezetője szerint azt sem szabad elfelejteni, hogy abban a történelmi korszakban élünk, amely az első világháborúval vette kezdetét, és amely "megszülte" a kommunizmus és a nácizmus ideológiáját.

Zeidler Miklós

az Eötvös Loránd Tudományegyetem új és jelenkori magyar történeti tanszékének oktatója a trianoni békeszerződésről beszélt pénteki előadásában. Az MTI kérdésére elmondta, hogy a jelenlegi ukrán válság és Moszkvának a délkelet-ukrajnai konfliktusban játszott szerepe miatt kialakult nemzetközi feszültség nem érződött a konferencián.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.