Közélet

Több mint másfélmillió magyar ragadhat fegyvert, ha baj van + FOTÓK

Több mint másfélmillió magyar ragadhat fegyvert, ha baj van + FOTÓK

2014. október 16., csütörtök
Több mint másfélmillió magyar ragadhat fegyvert, ha baj van + FOTÓK
tisza_gyakorlat_mh006

Magyarországon jelenleg 1 millió 700 ezer potenciális hadköteles állampolgárt tartanak számon, akik rendkívüli helyzet esetén mozgósíthatóak. A Feltöltés 2014 nevű rendszergyakorlaton ezt a sorozást szimulálták itt Szegeden is, mi utánajártunk, hogyan lehetünk például harckocsizók, miért éri meg önkéntes szolgálatot vállalni, illetve az ukrán helyzet változtatott-e valamit a toborzások ütemén.

Tíz évvel ezelőtt, 2004. november 4-én szerelt le az utolsó, békeidőben szolgálatot teljesítő hadköteles, ezzel a magyar katonai szolgálat történetének 136 éves tradíciójával szakított. Azóta a honvédségben kizárólag önkéntesen jelentkező férfiak és nők teljesítenek szolgálatot - legalábbis békeidőben. Magyarország Alaptörvénye azonban meghatározza, hogy minden magyar állampolgár köteles a haza védelmére, így rendkívüli helyzet esetén a honvédségnek továbbra is képesnek kell lennie a megfelelő létszámú hadköteles sorozására, a professzionális haderő hadkiegészítésére, folyamatos fenntartására, illetve a harcokban történő veszteségek pótlására. Ennek egyik célja a Feltöltés 2014 elnevezésű hadkiegészítési rendszergyakorlat, melynek részeként az ország húsz megyéjében, valamint a fővárosban szimulálják a sorozással járó feladatokat.

Az ország bármely pontjába vezényelhetik a Szegeden besorozottakat

A szakzsargonnal "megelőző védelmi helyzetnek" hívott készültségi állapot szimulációját fegyveres katonák is jelezték a Dr. Boross József utcában lévő toborzóiroda előtt. Szegeden az SZMK Csonka János Tagintézmény két tucat diákja jelentkezett a sorozási gyakorlatra, melynek során rögzítik adataikat és egy egészségügyi vizsgálaton vesznek részt. Ennek végén a sorozóbizottság megállapítja, hogy teljes egészében, vagy csupán részben hadra foghatóak, esetleg teljesen alkalmatlanok a katonai szolgálatra. Éles helyzetben a sorozóbizottság elnöke már beosztásba is helyezhetné őket, a gyakorlat szerint a közelben lévő katonai alakulatok állományát erősítenék az újoncok - a szentesi 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezredhez, illetve a vásárhelyi 5. Bocskai István Lövészdandárhoz kerülnének. Valós veszély esetén természetesen igénytől függően az ország bármelyik részébe vezényelhetnék őket.

2014_feltoltes_KF07

Magyarországon jelenleg 1 millió 700 ezer potenciális hadköteles állampolgár lehet alkalmas a haza fegyveres szolgálatára: ők a 18-40 év közötti, Magyarországon állandó lakhellyel rendelkező férfi állampolgárok (a nők nem hadkötelesek hazánkban, bár a NATO tagállamai között Magyarországon a legnagyobb arányú a szolgálatot vállalt hölgyek száma). Mellettük néhány ezer önkéntes védelmi- és műveleti tartalékos, valamint a 2001 előtt leszerelt, kiképzett tartalékosok behívhatóak, ha a szükség azt kívánja. Ehhez nem is kell megvárni, hogy egy idegen, agresszor ország lánctalpasai dagasszák a Homokhátság lankáit - már különleges jogrend esetén, megelőző védelmi helyzetben is küldhetik a behívókat. Aki erre nem felel, azt a padlásról-pincéből-ágy alól is a sorozóbizottság elé kísérik az illetékes szervek. "Amennyiben a helyzet úgy kívánja és az országgyűlés megszavazza, különleges jogrendben megkezdődhet a sorozás minden megyeszékhelyen, rendkívüli állapot esetén pedig törvényileg is kötelezve vagyunk erre" - magyarázta a SZEGEDma.hu kérdésére

Bendes István

alezredes. Ekkor egy adategyeztetést követően mindenki szakmája, végzettsége szerint kerül elbírálásra, a katonai szervezet igénye szerint beosztásra. Orvosi végzettség esetén az ápolókhoz oszthatnak be minket, de ha harckocsivezetőre van szükség, akkor listára veszik a jogosítvánnyal bírókat - ez utóbbi esetén az alacsony testalkat is előny.

2500 önkéntes tartalékos kerestetik

"A hivatásos állományt, illetve az önkéntes tartalékos állományt egy szélesebb spektrumú orvosi vizsgálatnak vetik alá Kecskeméten, itt orvosok és pszichológusok minősítik őket alkalmasnak, vagy nem alkalmasnak. Bizonyos esetekben a helyszínen is alkalmassá tehetik a jelentkezőt, például egy fogászati probléma ellátása esetén betömik a lyukas fogat" - emelte ki az alezredes. A vizsgálatok után az alapkiképzés következik, ami a szerződéses állomány, valamint a katonai iskolákba jelentkezett hallgatók számára 14 hét. Az önkéntes tartalékosok esetében a katonai múlttal bíróknak tíz napos képzést biztosítanak, míg a frissen angyalbőrbe bújtak esetén 25 napos az alapkiképzés. Tartalékosként az év szinte minden napján szolgálhatnak katonai szervezetekként, nem csak itthon, de külföldön egyaránt. Ez nem feltétlenül fegyveres szolgálatot jelent, a rossz minőségű vízhálózat esetén friss ivóvizet is ők biztosítanak a lakosoknak, valamint az árvízvédelmi munkálatokból is kiveszik a részüket - magyarázta az alezredes.

2014_feltoltes_KF11

Az Ukrajnában kialakult "furcsa háború" egyelőre nem készteti különleges intézkedésekre a Magyar Honvédséget, az önkéntes tartalékosok toborzása a megszokott ütemben folyik. "Önkéntes védelmi és műveleti tartalékosokat tartunk számon. Előbbi (körülbelül 2000 fő) békeidőben fegyveres vagyonőri szolgálatban áll egy dandár szervezésében, a műveleti tartalékosok (nagyjából 3500 fő) kerülnek közelebb az állampolgárokhoz, ők a honvédség kötelékein belül vállalnak szolgálatot. Az országgyűlés békeidőben 8000 főben határozta meg az önkéntes állományt, mi 5500 főnél tartunk, így várunk szeretettel minden magyar állampolgárt 18 éves kortól a mindenkori nyugdíjkorhatár alattig" - emelte ki Bendes István. A közösség szolgálatának élményén túl rendelkezésre állási díjban is részesül az önkéntes tartalékos, a civil munkáltatója pedig kompenzációban részesül arra az időre, míg szolgálatban van.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.