Közélet

Szelfi, vörösiszap, végtörlesztés - mi lesz 2014 szava?

Szelfi, vörösiszap, végtörlesztés - mi lesz 2014 szava?

2014. október 1., szerda
Szelfi, vörösiszap, végtörlesztés - mi lesz 2014 szava?
2013-ev-szavai

A vörösiszap, végtörlesztés, okostelefon és szelfi voltak az utóbbi évek legnépszerűbbjei, a TINTA Könyvkiadó keresi az idei év szavát.

Egyre jobban közeledve az év végéhez, a TINTA Könyvkiadóban idén hatodszor keresik az év szavait. Kiss Gábor kiadóvezető elmondta, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan mindenki három olyan szót javasolhat a kiadó honlapján, amelyet igen jellemzőnek tart a 2014. évre. A szavazatok összesítése után alakul ki az 50 szóból álló végső lista. A korábbi öt évben mindig szerepeltek a listán a szegénység, hazugság, remény, válság, kilátástalanság, munkanélküliség és a korrupció szavak. A fentieken kívül az egyes évekre pedig a következő szavak a legjellemzőbbek: 2009: h1n1, influenza; 2010: vörösiszap, árvíz; 2011: végtörlesztés, devizahitel; 2012: okostelefon, QR-kód; 2013: szelfi, táblagép. Az elmúlt 2013. évben szép számmal javasolták a stadionépítést és a nemzeti dohányboltot a listára. De a 2009. évi szólistán ott van a DVSC, azaz a Debrecen focicsapata is, hiszen ebben az ében bejutott a Bajnokok Ligája csoportkörébe. Az előző választások évében, 2010-ben pedig az 50-es szólistán megtalálható a fülkeforradalom szó is, a vuvuzela pedig ebből az évből a dél-afrikai foci vébét idézi. A West Balkán a 2011. év nagy tragédiájára emlékezet. Schmidt Pál diplomájára utal a 2012. év plágium szava. Kiss Gábor még hozzáfűzte, hogy a listán szereplő a szavak a nagy történelemkönyveknél is pontosabb korrajzot festenek egy-egy évről. A magyar szótárak kiadásáról ismert TINTA Könyvkiadóban hasznosítják a szavazások eredményét, az új szavakat beépítik kiadványaikba. A kiadó által a korábbi szavazások listáiból készített szófelhők szemléletessé teszik a szavazások eredményét. A 2014. év szavai szavazni a

TINTA Könyvkiadó honlapján

lehet.

Írja meg kommentnek, ossza meg velünk is, hogy melyiket tartja 2014. legjellemzőbb szavának!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.