Közélet

Szegedi Tini-telefon Lelkisegélyszolgálat – immár 25 éve a fiatalokért + FOTÓK

Szegedi Tini-telefon Lelkisegélyszolgálat – immár 25 éve a fiatalokért + FOTÓK

2014. október 4., szombat
Szegedi Tini-telefon Lelkisegélyszolgálat – immár 25 éve a fiatalokért + FOTÓK
szetitel18_gs

Az ifjúsággal kapcsolatos problémák feltárásában, megelőzésében és kezelésében nyújt segítséget immár 25 éve a Szegedi Tini-telefon Lelkisegélyszolgálat Egyesület. Alkalmazkodva a kor kihívásaihoz kortárssegítő csoportokat is működtetnek, és természetesen a világhálón keresztül is fel lehet őket keresni.

„Ha segítségre van szükséged... párkapcsolati problémák, szerelmi válság, iskolai nehézségek, családi gondok, káros szenvedélyek, és bármi, amit Te fontosnak tartasz...” – a

Szegedi Tini-telefon Lelkisegélyszolgálat Egyesülethez

huszonöt éve lehet fordulni. A változó világ más szükségleteket is hozott az elmúlt negyedszázadban, amihez alkalmazkodott az egyesület. „Az a köldökzsinór, ami egykor a telefon volt, ami összekötötte a hívót és a hívottat, és lehetőséget adott egy bensőséges beszélgetésre, mára megváltozott. Mások az igények, de a problémák maradtak” – mondta el portálunknak

Schádné Zámolyi Judit

, a szolgálat szakmai vezetője és az egyesület alapítója az Agórában rendezett jubileumi konferencián. Mint elmondta, jelentősen kitolódott az az időszak, amelyben identitásproblémákat élnek meg a mai fiatalok, akár harmincéves korukig is eltart ez az életszakaszuk. „Régebben a serdülőkor, az azzal járó problémák négy-öt év alatt lecsengtek, mire kikerült az iskolából vagy elkezdett dolgozni a fiatal, addigra felnőtté vált. Ma ez nem így van, és ez ad új feladatokat azoknak a civil szervezeteknek, akik ezzel a korosztállyal foglalkoznak. Az, hogy a serdülőkor akár húsz évig is tart, ez elég nehéz a fiatalnak magának és a szülőnek is” – részletezte. A szervezet működtette az 1989 óta fennálló Tini-telefon Lelkisegélyszolgálatot, amelyet 2012-ben szüneteltettek, közben felkészültek és átálltak az internetes szolgáltatásra, azt tapasztalták ugyanis, hogy a fiatalok a különböző internetes fórumokon érhetőek el, ott lehet megszólítani őket.

Schádné Zámolyi Judit elmondta, egyre inkább a személyes kapcsolatok felé terelődik a mindennapi munkájuk, például kortárssegítő csoportokat működtetnek, kimennek az oktatási intézményekbe, ahol különböző témákban beszélgetéseket tartanak a fiataloknak. „Fontosabbá váltak a személyes kapcsolatok, de ez a tiniknek is új helyzet, hiszen nem erre szocializálódtak, hanem arra, hogy a gépet keressék. Ebben a megváltozott helyzetben nekünk is új kihívásokkal kell szembenéznünk” – fogalmazott. A Szegedi Tini-telefon Lelkisegélyszolgálat Egyesülethez sok önkéntes jelentkezik, egyes programjaikhoz fel is kérnek segítőket, összességében 20-25, különböző korcsoportba, érdeklődési körrel rendelkező ember segíti a munkájukat. Az Agórában tartott rendezvényen Kothencz János, az ÁGOTA Alapítvány alapítója, a kormánypártok és a L.É.T. Egyesület polgármesterjelöltje méltatta a 25 éves egyesület munkáját. Szólt arról, hogy az emberek elidegenedése figyelhető meg, vannak, akik nem mernek a szomszédjukkal egy liftbe beszállni, holott lakásaik ajtaja fél méterre van egymástól. Elmondta, az elszemélytelenedés és a magány az idősebb korosztály mellett a fiataloknál is jelen van, számukra tizenöt éve működtetnek játszóházat, melyet hamarosan kibővítenek. „Azt tapasztaljuk, hogy sokszor nincs másra szükség, minthogy meghallgassák a fiatalokat, s egy idő után kérdezni is mernek, ha problémájuk van” – tette hozzá. Méltatta a Szegedi Tini-telefon Lelkisegélyszolgálat Egyesület munkáját, hézagpótlónak nevezte a az általuk végzett munkát, amire Kothencz szerint nagy szükség van egy olyan világban, ahol sokan azt sem tudják, hogy mi az a jelzőrendszer. „Szinte a semmiből teremtettek többet és egyre többet, mert ennél az egyesületnél hisznek abban, hogy a tinik felkarolhatók, támogatásra érdemesek” – fogalmazott. Kothencz János elmondta, az ÁGOTA Alapítványnál is látják, hogy az utcán csellengő fiatalok elkallódnak, ha nem kapnak törődést, figyelmet és segítséget, s ebben a munkában van nagy szerepe a Szegedi Tini-telefon Lelkisegélyszolgálat Egyesületnek. Megjegyezte, mivel a jelzőrendszer akadozik, vagyis az emberek nem érzik saját felelősségüket abban, hogy ha problémát tapasztalnak, szóljanak civileknek, esetleg szakhatóságoknak, ezért van nagy szerepe az egyesület által végzett munkának. A polgármesterjelölt megjegyezte, éppen ezért lenne fontos, ha több támogatást kapna a civil szféra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.