Közélet

Szegedi LMP: A közgyűlési kisebbség delegáltjai kapjanak kontrollt a helyi pénzügyekben

Szegedi LMP: A közgyűlési kisebbség delegáltjai kapjanak kontrollt a helyi pénzügyekben

2014. október 3., péntek
Szegedi LMP: A közgyűlési kisebbség delegáltjai kapjanak kontrollt a helyi pénzügyekben
DSC_4681

A helyi korrupció ellen szólaltak fel pénteken az LMP, 4K és A BAL - Balpárt szegedi jelöltjei.

Az önkormányzatok anyagi forrásai az utóbbi években igencsak beszűkültek, a költekezést ugyanakkor az előírások kijátszásával, sajátos módszerekkel próbálják szervezni - hangzott el a pénteki sajtótájékoztatón

Tanács Esztertől

, az LMP, 4K és A BAL - Balpárt kompenzációs listájának második helyezettjétől. Mint mondta, a nyilvános közbeszerzés kiírását sok esetben a szerződések szétdarabolásával játsszák ki, de a társadalom számára felesleges beszerzések és a túlárazott látványberuházások - mint a szegedi tömegközlekedési projektben a troliügy - is mind klasszikus módszerei a helyi korrupciónak.

DSC_4671

"A városi cégek sok pénz felett rendelkeznek, van olyan, amelynek költségvetése önmagában 2 milliárd forint. Tevékenységüket a városi költségvetésnél is nehezebb átlátni" - ezt már

Málovics György

, a párt szegedi polgármesterjelöltje fűzte hozzá levetítve Szegedre a problémát. Felhozta, az elmúlt négy évben ellenzéki többség ült a közgyűlésben, ennélfogva a városi költekezésekre kontrollt gyakoroltak. Példaként hozta fel a Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. ügyét, amely a Szegedi Ifjúsági Napok (korábbi) szervezőjeként 2010-ben 56 millió forintos, míg 2013-ban 68 millió hiányt produkált, a két dátum közötti években pedig valamivel kevesebbet - mutatta Málovics a pénzügyi bizottság előterjesztését. Az MSZP-s városvezetés most mégis azt kommunikálja, amíg ők döntöttek a SZIN felett, minden rendben volt. "Persze, hiszen nem volt érdemi felülvizsgálat, egy kézben összpontosult a cég és a városvezetés. Nem volt ellenérdekelt fél" - fogalmazott. Úgy folytatta, a korrupció csak akkor szorítható vissza, ha képesek erős kontrollt gyakorolni a szervezetekre. Az LMP, 4K és A BAL - Balpárt ezt új típusú felügyelőbizottsággal képzeli el. Fontosnak tartják, hogy a városi cégek felügyelőbizottságaiban a mindenkori közgyűlési kisebbség delegáltjai alkossanak többséget, ily módon teljes kontrollt gyakorolhassanak a költések felett. A közbeszerzések ellenőrzésére létrejövő bírálóbizottságoknál is módosításokat eszközölnének.

Szentistványi István

, az LMP szegedi önkormányzati képviselője, a kompenzációs lista vezetője kezdeményezi, hogy itt is a közgyűlési kisebbség delegáltjai legyenek többségben, ők figyeljenek a folyamatok jogszerűségére, és ha közben bármi gyanúsat tapasztalnak (például irreálisan alacsony árat), később hozzák azt nyilvánosságra, mint ahogy azt is, ki hogyan nyert, kit miért zártak ki. A sajtótájékoztató végén Tanács Eszter kitért a kampányfinanszírozás átláthatatlanságára is. Az LMP, 4K és A BAL - Balpárt úgy véli, a pártok sok esetben cégektől kapnak támogatást, ezeket az összegeket a választások végeztével pedig megpróbálják visszacsurgatni "támogatóik" felé. Éppen ezért szeretnék, ha a szegedi pártok mind közzétennék, mennyi pénzt fordítottak és fordítottak eddig kampánycélokra. Saját költségeiket a jövő héten teszik közzé.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.