Közélet

Robbanás egy lengyelországi bányában, sokan megsérültek

Robbanás egy lengyelországi bányában, sokan megsérültek

2014. október 7., kedd
Robbanás egy lengyelországi bányában, sokan megsérültek

Huszonnyolc bányász megsérült, köztük tizennyolc életveszélyesen a sziléziai Myslowice-Wesola bányában hétfő este történt sújtólégrobbanásban - jelentette kedden a lengyel média.

A Katowice Szén Holding Rt. (KHW SA) tulajdonában levő bányában 664 méter mélyen történt a robbanás, amelyet feltehetően metángáz belobbanása okozott. A híradások szerint a szerencsétlenség idején 37 bányász dolgozott a tárnában, 36-ot kimentettek közülük. Egy bányász sorsa ismeretlen. Keresését robbanásveszély miatt a reggeli órákban felfüggesztették, majd délután folytatták. Összesen 29 bányászt szállítottak kórházba, közülük - a TVN24 hírtelevízió közlése szerint - hármat időközben hazaengedtek, a többieket nagyrészt égési sérülésekkel ápolják. Tizennyolc bányász testfelszínének nyolcvan százalékára kiterjedő, a légutakat is súlyosan károsító égési sérüléseket szenvedett, állapotukat az orvosok életveszélyesnek ítélik. Kedden délután

Ewa Kopacz

kormányfő a sziléziai vajdaságba utazott. Meglátogatta a kórházakban fekvő bányászokat, találkozott családtagjaikkal és a bányamentőkkel. Az ezt követő sajtóértekezleten kijelentette, hogy a bányászati törvény éppen folyamatban lévő módosításába szigorúbb munkabiztonsági előírásokat kell beiktatni. Segítséget ígért a megsérült bányászok családjának. Az ügyészség vizsgálatot indított a szerencsétlenség okainak felderítésére. A balesetet szintén vizsgáló bányászati hivatal (WUG) azt közölte, hogy értesülései szerint az elmúlt napokban a szokásosnál magasabb szén-monoxidszintet észleltek, ezt azonban a bánya vezetése állítólag eltitkolta, és a bányászok a veszély ellenére munkába álltak. Egy másik, a bányahivatalhoz eljuttatott bejelentés szerint a tárnában már a múlt pénteken is volt metángázgyulladás. A lengyelországi bányákban tizenhárom év alatt - 1990 és 2013 között - 42-szer történt metángáz okozta robbanás vagy tűz. A baleseteknek 88 halálos áldozatuk volt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.