Közélet

Rekordmennyiséget takarítanak be kukoricából Békés megyében

Rekordmennyiséget takarítanak be kukoricából Békés megyében

2014. október 15., szerda
Rekordmennyiséget takarítanak be kukoricából Békés megyében

Rekordmennyiségű termést takarítanak be kukoricából Békés megyében, a hektáronkénti termésátlag várhatóan meghaladja a 7 tonnát - tájékoztatta a Békés Megyei Mezőgazdasági Szövetség titkára az MTI-t.

Barabás Béla

kiemelte: a gyengébb termőhelyi adottságokkal rendelkező észak-békési területekről a termelők nagy hányada hektáronként 7,0-7,5 tonna kukoricát takarít be, míg a dél-békési körzetben, a hektáronként negyven aranykorona értékű táblákon 10-12 tonna közötti az átlaghozam. Békés megyében 106 ezer hektáron termeltek kukoricát 2014-ben, az előző évhez hasonló volt a terület nagyságrendje. A betakarítás szeptember közepén a korai érésű fajtákkal indult, eddig a terület 25-30 százalékáról került raktárakba a termés. A betakarítás a tervezettnél lassabban halad, a munkálatokat a csapadékos időjárás és a hasonló okok miatt elhúzódó napraforgó betakarítás hátráltatja. Barabás Béla elmondta, hogy a rekordtermés betakarításához a kombájnkapacitás rendelkezésre áll, megyei szinten a szárító és tisztító kapacitás a szűk keresztmetszet, a magas termésmennyiség és a kukoricaszemek magas víztartalma miatt. Hozzátette, hogy a raktárkapacitással is lehetnek gondok Békés megyében. A tárolókban jelenleg a szokásosnál jelentősebb a búza és a napraforgó készlet, így a kukorica betakarítás előrehaladtával adódhatnak raktározási gondok. A kukorica felvásárlási ára alacsony, tonnánként 28-31 ezer forint körüli, minimális kereslet mellett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.