Közélet

Népdalköri találkozót tartottak Szőregen + FOTÓK

Népdalköri találkozót tartottak Szőregen + FOTÓK

2014. október 10., péntek
Népdalköri találkozót tartottak Szőregen + FOTÓK
ap2 147

Október 10-én rendezték meg a Tömörkény István Művelődési Házban a Szőreg térségi népdalkörök találkozóját. A házigazda Sárgarózsa Hagyományőrző Népdalkör Egyesület mellett még hat Csongrád megyei dalkör - Dankó Pista Nóta Kórus (Szeged), Hódmezővásárhelyi Gyöngyvirág Népdalkör, Szegedi Ruzsa Sándor Népdalkör, Hódmezővásárhelyi Pacsirta Népdalkör, Kiszombori Nótafa Népdalkör és a Földeáki Bazsarózsa Népdalkör - mutatta meg tudását. A rendezvényen közreműködtek a SZTEJKI Kossuth Lajos Általános Iskola diákjai, Vujcsin Eszter tanárnő vezetésével.

Balázs István

, a Szőregi Sárgarózsa Népdalkör vezetője köszöntötte a megjelenteket:

Rózsavölgyi József

önkormányzati képviselőt,

Ágó Ritát

, a művelődési ház igazgatónőjét,

Kecse-Nagyné Bánszki Zsuzsannát,

az iskola igazgatónőjét és

Vujcsin Eszter

ének – zene szakos tanárnőt. Az igazgató asszony és a tanárnő elmondták, a gyerekek 10 éve folyamatosan jönnek és énekelnek az eseményen, ebben a felállásban azonban ez első fellépésük. A 3. – 7. osztályos tanulókból álló, 20 fős csoport a Röpülj páva, röpülj!, a Megrakják a tüzet, a Béreslegény jól megrakd a szekeret és a Kicsiny a hordócska c. népdalokat énekelték el. Fazekas Réka 3/b. osztályos tanuló pedig önállóan adott elő egy népdalcsokrot. A tanárnő azt is elmondta, hogy van az iskolának egy kis szerb énekkara is, amelynek a szerb nyelvet tanuló, 2., 3., és 4. osztályos kisdiákok a tagjai.

Rózsavölgyi József

, aki védnöke és támogatója a Szőreg térségi népdalkörök találkozóinak, az alábbiképpen vélekedett a jeles eseményről: „A keresztény Magyarország több ezer éves fennmaradásának alapkövei a senkivel nem rokon nyelvünk, hagyományunk, meséink és népdalaink, amelyek ápolása és továbbadása nagyon fontos. Ezért örülök, hogy a gyerekek minden évben eljönnek, és az idősebbekkel együtt elvállalják a szereplést, így az idősek értékeket közvetítenek a gyerekek felé. Az erős Magyarország záloga, hogy őrizze, ápolja és átadja a hagyományait, ez által erősítve a nemzet egységét” - mondta el az önkormányzati képviselőjelölt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.