Bulvár

Nébih: hidrogén-peroxiddal szennyezett pudingot vontak ki a forgalomból

Nébih: hidrogén-peroxiddal szennyezett pudingot vontak ki a forgalomból

2014. október 24., péntek
Nébih: hidrogén-peroxiddal szennyezett pudingot vontak ki a forgalomból

Magas hidrogén-peroxid tartalom miatt Kid's World Dessert elnevezésű csokoládé-vanília ízű pudingot vontak ki a kereskedelmi forgalomból kilenc európai tagállamban, köztük Magyarországon is - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken az MTI-vel.

A Nébih közleménye szerint a játékkal - például lófigurával - tojás alakúra összecsomagolt termékeket az Európai Unió élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó gyors veszélyjelző rendszerén (RASFF) érkezett riasztás alapján hívták vissza. A tájékoztatás szerint a meglepetésjátékot is tartalmazó terméket Dairy 4 Fun márkajelzéssel, Kid's World Dessert elnevezéssel kilenc európai tagállamban, köztük Magyarországon is forgalomba hozták. Az érintett üzletláncok haladéktalanul levették a polcokról a kifogásolt élelmiszereket, és intézkedtek a fogyasztókhoz eljutott termékek visszahívásáról. Az intézkedések végrehajtását a hatóság ellenőrzi. Az érintett termékek fotója megtekinthető a hivatal

weboldalán

is. A Nébih közleményében emlékeztet rá: a hidrogén-peroxidot erős oxidáló hatása miatt fertőtlenítőszerként és színtelenítőszerként használják. A nagy koncentrációban maró és irritáló hatása miatt előfordulása élelmiszerben nem engedélyezett, abba csak helytelenül végzett fertőtlenítésnél, technikai hiányosságból vagy tévedésből, véletlenül kerülhet be. A tájékoztatás szerint az eddigi információk alapján vásárlói reklamáció nem érkezett, és megbetegedés sem történt. A termékben mért hidrogén-peroxid koncentráció (25 mg/l) a töredéke a gyógyászatban vagy fertőtlenítőszerként alkalmazott mennyiségnek, így a készítmény fogyasztása várhatóan nem okoz egészségi problémát, de a jogszabályi előírások szerint a hidrogén-peroxid ilyen mennyiségben fertőtlenítőszer-maradékként sem fordulhat elő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.