Bulvár

Milliárdos rákfogás Nagylakon - a Vadaspark fogadt be az állatokat (FRISSÍTVE) + VIDEÓ

Milliárdos rákfogás Nagylakon - a Vadaspark fogadt be az állatokat (FRISSÍTVE) + VIDEÓ

2014. október 18., szombat
Milliárdos rákfogás Nagylakon - a Vadaspark fogadt be az állatokat (FRISSÍTVE) + VIDEÓ
rakfogas_nagylak_police

Huszonötezer védett kecskerákot (Astacus leptodactylus) találtak a rendőrök egy bolgár furgonban a nagylaki határátkelőhelyen, a szállítmány értéke meghaladja az egymilliárd forintot – tájékoztatta a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t.

Szenti Szabolcs

közölte: a bolgár jármű péntek délután jelentkezett belépésre, a rendőrök a raktér átvizsgálása során körülbelül 800 kilogrammnyi, mintegy 25 ezer darab kecskerákot találtak ládákban elhelyezve. Ez a rákfaj Magyarországon védett, eszmei értéke egyedenként 50 ezer forint. A két bolgár állampolgárságú férfi nem rendelkezett a rákok behozatalához szükséges okmányokkal. A rendőrség lefoglalta az egymilliárd forintot meghaladó eszmei értékű állatokat. A sofőrt és utasát, az 59 éves

S. I.-t

és fiát, a 29 éves

S. D.-t

a rendőrök természetkárosítás megalapozott gyanúja miatt őrizetbe vették. Az eddigi adatok szerint a gyanúsítottak Belgiumba vitték volna a rákokat. http://www.youtube.com/watch?v=CCP_KNjS-Jg

A Szegedi Vadaspark fogadta be az ízeltlábúakat

"Körülbelül 800 kg élő rákot foglalt le a Makói Rendőrkapitányság a Nagylaki Határátkelőhelyen október 17-én, a délután folyamán. A Mercedes Sprinterben utazó két férfi ugyanis nem rendelkezett a behozatalhoz szükséges okmányokkal, pedig – ahogy ezt a Szegedi Vadasparkban tartott, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szakembereivel közösen végzett szakértői vizsgálat is megerősítette – hazánkban védett állatokról van szó. A kecskerák eszmei értéke 50 ezer forint egyedenként, ebből kiszámítható, hogy a közel 25 ezer rák összértéke meghaladja a 1,2 milliárd forintot. A nagyméretű édesvízi rákok, mint a folyami és a kecskerák, kedvelt csemegéi a francia és belga konyháknak. Az igényeik kielégítésére Kelet-Európából és Törökországból szállítanak ilyen nagy tömegben rákokat, azonban ezek a fajok a természetvédelmi helyzetük okán hazánkban védettnek számítanak. Engedély szükséges még a Magyarországon keresztül való átszállításhoz is, amely engedéllyel a két bolgár férfi nem rendelkezett, ezért a vonatkozó jogszabályok alapján természetkárosítás büntette elkövetésének gyanúja miatt őrizetbe vették őket. Hajdan hazánk is "ráknagyhatalomnak" számított Európában, köszönhetően a vizes élőhelyek gazdagságának. Azonban a nagyméretű hazai rákok (a folyami, a kövi és a kecskerák) száma jelentősen megcsappant, elsősorban az Amerikából behurcolt fajok (cifra és jelzőrák) által terjesztett, rákpestisként ismert, valójában gombás megbetegedés miatt. Emiatt is vált fontossá, hogy az őshonos rákfajokat védetté nyilvánítsák. A pénteki rákszállítmány így nem érkeztek meg a belgiumi célállomására, hanem a Vadaspark fogadta ideiglenesen őket az éjszaka folyamán. Sajnos, mi sem vagyunk felkészülve ekkora mennyiségű rák tartására, ahogy semmilyen más állatkert és egyéb mentőközpont Magyarországon, így a sorsukról mihamarabb dönteni szükséges. Ez ügyben folyamatos egyeztetések zajlanak a természetvédelmi és igazságügyi szervek között, mi abban bízunk, mielőbb olyan döntés születik, amely megfelelően rendezi a jobb sorsa érdemes rákok sorsát. A fejleményekről természetesen igyekszünk hírt adni" - írja hírlevelében a Szegedi Vadaspark.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.