Közélet

Megújult homlokzattal várja vendégeit a Zsótér-ház + FOTÓK

Megújult homlokzattal várja vendégeit a Zsótér-ház + FOTÓK

2014. október 17., péntek
Megújult homlokzattal várja vendégeit a Zsótér-ház + FOTÓK
mak0_gs

A homlokzat felújításával és az ablakok cseréjével fejeződött be a Magyar Államkincstár szegedi épületének rekonstrukciója. A Kincstárnak helyet adó, patinás Zsótér-ház több mint másfél évszázados múltja során kaszárnyaként és kórházként is funkcionált, ülésezett itt az országgyűlés és egyes források szerint a magyar koronát is őrizték itt.

Több ütemben újult fel Szeged nagy múltú ingatlana, a Zsótér-ház: 2012-ben a tetőszerkezetet rekonstrukciójával kezdődött meg a munka, majd az folyosókat is rendbe tették. Idén a homlokzat felújítása, valamint az ablakok cseréje történt meg, így a patinás épület ismét teljes pompájában fogadhatja látogatóit. A Magyar Államkincstárnak is helyet adó épületben

Dancsó József

elnök jelentette be a felújítások végeztét.

A magyar koronát is itt őrizhették

"Modern Kincstárat üzemeltetni csak úgy lehet, ha méltó körülményeket biztosítunk ügyfeleinknek és az itt dolgozó munkatársaknak egyaránt" - mondta el az ünnepélyes átadón a Magyar Államkincstár elnöke. Dancsó József emlékeztetett: csaknem 900 ezer embernek számfejtenek illetményt, másfél millió ügyfelüknek utalnak különböző családtámogatási ellátásokat, az intézményben pedig 4200-nál is többen dolgoznak. Fontos, hogy ezek az emberek az épület múltjához is méltó környezetben intézhessék dolgaikat - tette hozzá.

A Zsótér-házhoz Szeged történelmének számos jeles mozzanata fűződik - ezekről Rigó Szilveszterné megyei igazgató beszélt a sajtó képviselőinek. A klasszicista stílusú épület 1840-1866 között, több ütemben épült fel. A városháza felé eső déli szárnyát még Dercsényi Pál alakította ki, majd a szeszgyár alapítója a város egyik leggazdagabb vállalkozójának, Zsótér Jánosnak adta tovább. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc ideje alatt kaszárnyaként és a honvédek számára kórházként szolgált az ingatlan, kétszer ülésezett itt a magyar országgyűlés, és a hagyományok szerint a magyar koronát is őrizték itt. A nagyárvíz éjszakáján, 1879 március 12-én Mikszáth az emeleti helyiségekből követte végig a folyó pusztító munkáját, ezzel az első hiteles tudósítást adva a történtekről. 1970 óta a magyar állam tulajdonát képezi, ahol nem csak az Államkincstár üzemel, de egy bankfióknak is helyet biztosít, földszintjén pedig Szeged egy patinás étterme foglal helyet - magyarázta Rigó Szilveszterné.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.