Sport

Labdarúgás: Magyarellenes rigmusok miatt bírságolta a Petrolult a román labdarúgó szövetség

Labdarúgás: Magyarellenes rigmusok miatt bírságolta a Petrolult a román labdarúgó szövetség

2014. október 8., szerda
Labdarúgás: Magyarellenes rigmusok miatt bírságolta a Petrolult a román labdarúgó szövetség

A Román Labdarúgó Szövetség (FRF) fegyelmi bizottsága 70 ezer lejes (4,9 millió forintos) pénzbírságot szabott ki a ploiesti-i Petrolul klubra szerdán, amiért a csapat szurkolói - egy héttel a román-magyar EB-selejtező mérkőzés előtt - magyarellenes idegengyűlölő rigmusokat skandáltak egy bajnoki meccsen.

Az incidens a múlt hétvégi bajnoki forduló ploiesti-i Petrolul - medgyesi (Medias) Gaz Metan mérkőzésen történt. A bírság mellett a FRF elrendelte, hogy a következő otthoni mérkőzésen két szektort lezárjanak a közönség elől a Petrolul stadionjában. Szerdán a fegyelmi bizottság a bukaresti Rapidot 22 ezer lejre bírságolta egyik szurkolójának rasszista megnyilvánulása miatt, a Steauat pedig 45 ezer lejre amiért a szurkolók tiltott pirotechnikai eszközöket használtak. A román szövetség vezetői több ízben aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy a szombati román-magyar válogatott mérkőzésen is magyarellenes bekiabálások lehetnek.

Razvan Burleanu

, a FRF elnöke felhívást intézett a meccsre készülő román szurkolókhoz, viselkedjenek sportszerűen, mert "senki sem szeretné, hogy a román válogatott közönség nélkül játssza soron következő otthoni mérkőzéseit".

Victor Piturca

szövetségi kapitány hétfői sajtóértekezletén elmondta, bízik abban, hogy a Románia és Magyarország közötti nagy rivalizálás ellenére a pályán a játékosok sportszerűek lesznek, és a lelátókon is ugyanilyen hangulat uralkodik majd. Ugyanakkor hozzátette, tart a román szurkolók viselkedésétől, ami miatt Románia eltiltást kaphat. Egy zárkapus mérkőzés jelentős anyagi veszteséget is jelentene a román szövetségnek. Az Adevarul című hírportál a jegyárakból kiszámolta, hogy az 55 ezer férőhelyes bukaresti Nemzeti Arénában csaknem egymillió euró értékben értékesítettek belépőjegyeket a szombati teltházas román-magyar meccsre. A tavaly szeptemberben rendezett román-magyar vb-selejtező (3-0) után a FIFA 90 ezer svájci frankos bírságot szabott ki az etikai kódex 65. cikkelyének megsértése miatt a román szövetségre. A találkozó megfigyelője jelentésében azt írta, a román szurkolók "idegengyűlölő" rigmusokat skandáltak a meccs alatt, továbbá kitért arra is, hogy a drukkerek között incidensek voltak. A hazai közönség többször skandálta, hogy "kifelé a magyarokkal az országból".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.