Közélet

Kutyafuttatóval bővülne a Kolozsvári tér

Kutyafuttatóval bővülne a Kolozsvári tér

2014. október 2., csütörtök
Kutyafuttatóval bővülne a Kolozsvári tér
kothencz_gyimesi_lakforum03_gs

A közösségi terek rendbetételéről, a szemétszállítási gondokról esett szó Kothencz János és Gyimesi László lakossági fórumán.

Szerda este a Móra utcában tartott lakossági fórumot

Kothencz János

, a Fidesz-KDNP és a L.É.T. által támogatott polgármesterjelölt, valamint

Gyimesi László

, Móraváros-Alsóváros önkormányzati képviselőjelöltje. A rendezvényen az infrastrukturális hiányosságok mellett szó esett a szemétszállítási gondokról és a futtató nélkül maradt kutyások problémájáról is. A Katona József utcából érkezett lakos szerint csatornázási gondokkal küzdenek az utcában, nagyobb esőzéskor a házakhoz folyik a víz. Ezzel szemben az ottani köztéri kút száraz marad, melyre hőség idején nagy igény lenne a lakosoknak. A helyi buszmegállókból, közösségi terekről a padokat is hiányolták az itteniek. Gyimesi László kiemelt figyelemmel kezelné a közösségi terek rendbetételét, melyet a képviselőjelölt a Kolozsvári tér felújításával már el is kezdett - itt köztéri fitneszparkot már kialakított itt, illetve a játszóteret is felújította, tervei szerint a későbbiekben futópályával bővülne majd a sportolni vágyók lehetősége, illetve a tár körül húzódó, funkcióját vesztett kerítést is sövényre cserélik majd. Több lakos is panaszkodott a zöldövezetekben lévő kutyapiszkokra, mellyel Gyimesi László szerint egy másik komoly hiányosságra is rávilágítottak: a környéken élő kutyásoknak nincs lehetőségük "legális" körülmények között elengedni ebüket. Ennek érdekében a Kolozsvári téren, a játszótér túloldalán egy kutyafuttatót is kialakítanak, az elkerített részben az eb senkitől sem zavartatva vezethetné le fölösleges energiáit.

kothencz_gyimesi_lakforum01_gs

Többen is mesélték, hogy a városrészben óriási kupleráj marad egy-egy lomtalanítás után, egyes csoportok ugyanis széttúrják a szemetet, hasznosítható hulladék után kutatva. Gyimesi hangsúlyozta: a probléma régóta ismert, és nem csupán a lakóknak okoz kellemetlenséget, de a környezetgazdálkodás számára hasznosítható hulladék is magánkézbe kerül, így a cég profittól esik el. Gyimesi korábban már egy rendeletmódosítással orvosolta volna ezt, melynek értelmében a lomtalanítás nem előre meghirdetett napokon lenne, hanem egy ingyenesen hívható zöld számon bárki bejelenthetné, ha bizonyos hulladékmennyiséget el szeretne szállíttatni. Ez azonban a főjegyző ellenvetése miatt nem valósulhatott meg. Gyimesi ígérte, hogy a következő közgyűlés alkalmával is foglalkozni szeretne a problémával. "Egyénenként érdekel az itt élő ember, akik mindegyikének egy-egy kisebb-nagyobb gondja akad a városrészben. Egy felelős városvezetőnek az a feladata, hogy nyitott füllel járjon az emberek között, hisz mindannyiukat képviseli, pártállástól és bármiféle megkülönböztetéstől függetlenül. Nekünk az a dolgunk, hogy megkérdezzük: Miben segíthetünk? Nem az, hogy eligazítsuk a lakosokat" - mondta el a fórumot követően Kothencz János. A polgármesterjelölt szerint a jelenlegi városvezetés egyik legnagyobb mentalitásbeli hátránya, hogy nem ismeri ezeknek az embereknek az igényeit. Bár a látványberuházások jól fotózható, szemet gyönyörködtető képet adnak városunkról, ezek nem tükrözik a valóságot, és ezt talán a városvezetés nem is tudja, hiszen megszakadt már a kapcsolat közötte és az emberek között. Ez a kapocs újrateremtése az egyik legfontosabb feladat ami rájuk vár.

kothencz_gyimesi_lakforum02_gs

Feladatvállalásra pedig mindenképpen készül október 12-e után kothencz János, akár bizalmat szavaznak neki a választók, akár nem. A közös felelősség fontosságára a fórum résztvevőinek is felhívta a figyelmet: az országos tendenciát követve a szavazók jelentős hányada Szegeden sem vonul az urnákhoz, így fontos, hogy hozzájuk is eljuttassák az üzenetet a változás szükségességéről.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.