Közélet

Közlekedési és pedagógus sztrájk Olaszországban

Közlekedési és pedagógus sztrájk Olaszországban

2014. október 24., péntek
Közlekedési és pedagógus sztrájk Olaszországban

A tömegközlekedés és az oktatás is leállt Olaszországban pénteken a Matteo Renzi vezette kormány munkaügyi reformja ellen meghirdetett egész napos szakszervezeti sztrájk miatt. Szombaton újabb szakszervezeti tüntetés következik.

Az olasz városokban csak a reggeli és késő délutáni csúcsforgalmi időszakban biztosított a busz-, metró- és villamosközlekedés. A munkabeszüntetés péntek délután öt óráig fennakadást okoz az olaszországi vasútforgalomban is, kivéve a nemzetközi és a nagysebességű vonatokat, valamint a római és milánói repülőtérre menő gyorsvonatokat, amelyek a sztrájk ellenére is közlekednek. Az országos közlekedési sztrájkhoz csatlakozott az olasz kikötői dolgozók és a repülőtéri dolgozók szakszervezeteinek egy része is. Az olasz autósztrádák egyes szakaszain pénteken ingyenesek a kapuk is a pénztároknál dolgozók munkabeszüntetése miatt. Sztrájkolnak az olasz pedagógus szakszervezetek tagjai és az olasz kutatóintézetek dolgozói is. Az érdekképviseletek közös munkabeszüntetése a Matteo Renzi vezette olasz balközép kormány október 7-én bemutatott munkaügyi reformja ellen tiltakozik. A törvénycsomagot az olasz parlament az év végéig fogadja el. A szakszervezetek szerint a munkaügyi reform csorbítja az olasz dolgozók jogait. Szombaton a legnagyobb olasz szakszervezeti tömörülésként ismert CGIL tart tüntetést Rómában "Szabadság, méltóság, egyenlőség" címmel. November 8-ára pedig a szakszervezetek országos általános sztrájkot hirdettek meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.