Kultúra

Kéner Gabriella: "Nagyon szeretem, amikor zajlik az élet körülöttem"

Kéner Gabriella: "Nagyon szeretem, amikor zajlik az élet körülöttem"

2014. október 11., szombat
Kéner Gabriella: "Nagyon szeretem, amikor zajlik az élet körülöttem"
kener_gabriella_vasgrof_03mj

"Olyan, mintha egy részben dramatizált hangoskönyvet hallanának, látnának a nézők. Már önmagában a nyelvezete élvezetes." Kéner Gabriella Pozsgai Zsolt történelmi játéka után ismét feleségszerepben tűnik fel a szegedi nemzeti kisszínházában, ezúttal azonban ő a történet alfája és omegája.

"Nekem is különleges, új erőpróba volt a Nyiratkozások. Nagyszerű a történet és a szöveg, ami a körülbelül kilencven százalékban lefedi Hrabal kötetét. Bármennyire is nehéz volt megtanulni a terjedelmes szövegkönyvet és végigvinni az előadást, annyira fantasztikus lett a darab, hogy nem éreztem ezeket a nehézségeket."

Kéner Gabriella

bizakodóan tekint az október 19-i előadás elé, amire meg is van minden oka. A júliusban bemutatott fesztiválprodukciót a kortárs művészet szerelmesei örömmel fogadták Zalaegerszegen, az előrehozott szeptember 14-i szegedi előadás sikere pedig igazolta, hogy Hrabal emlékfolyamára szívesen beülnek a nézők. A történet, amelyet sokan Sörgyári capriccio néven ismernek ezúttal Nyiratkozások címmel fut a Szegedi Nemzeti Színház műsorán. A változtatást

Kaj Ádám

rendező eszközölte, hogy a darab minden ízében hű maradjon a cseh regényhez. "A Nyiratkozások nem monodráma, hiszen hárman keltjük életre. Nem csak én ülök és mesélek, időnként az elbeszélt történetek alakjai is megjelennek a színpadon. Így sokkal izgalmasabb előadást sikerült létrehoznunk, mint amilyennek eredetileg elképzeltük."

Báhner Péter

és

Hodu Péter

árnyképekként bukkannak fel a színen, illusztrátorai a sörgyári feleség hol humoros, hol teljesen hétköznapi, hol az emberi gyarlóságról szóló elbeszéléseinek. "Olyan, mintha egy részben dramatizált hangoskönyvet hallanának, látnának a nézők. Már önmagában a nyelvezete élvezetes" - utalt a művésznő korábbi kijelentésére, mely szerint az egyfelvonásos akár hátradőlve, csukott szemmel is élvezhető.

kener_gabriella_vasgrof_02mj

Kéner Gabriella A Vasgrófban

Feleségszerepek - hűségesek, szerelmesek

A szegedi teátrum erős előadással, egy ősbemutatóval nyitotta az idei évadot,

Pozsgai Zsolt

A Vasgróf című történelmi játékában pedig Kéner Gabriella is szerepet kapott. Habár a két darab műfailag teljesen eltér egymástól, akadnak párhuzamok a karakterek és a cselekmény ideje között. "Hrabal könyvének alapja valós élethelyzet, hiszen tudjuk, hogy a családjáról mintázta a szereplőket. Mariska karakterét édesanyja ihlette. Ugyanakkor aszerint is össze lehet kapcsolni őket, hogy mindkét darab az Osztrák-Magyar Monarchia végnapjaiban játszódik, ráadásul előtérbe kerül, hogyan élt egy feleség a 20. század elején, hogy milyen módon tudott és akart részt venni a férje életében. Mindketten, Tisza István Ilonkája és Mariska is nagyon szeretik a férjüket, viszont ez a szeretet egészen más módon nyilvánul meg." Az már biztos, a színésznő az elkövetkező hetekben nem fog unatkozni. Az október 19-i Nyiratkozások bemutatót követően a tavalyi évad visszatérője

Georges Feydeau

A hülyéje, majd az előbb említett A Vasgróf is terítékre kerül a kisszínházban. "Nagyon szeretem, amikor zajlik az élet körülöttem" - zárta gondolatait.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.