Közélet

Jó ütemben halad az árvízvédelmi fejlesztés az Alsó-Tiszán

Jó ütemben halad az árvízvédelmi fejlesztés az Alsó-Tiszán

2014. október 17., péntek
Jó ütemben halad az árvízvédelmi fejlesztés az Alsó-Tiszán

Több mint ötvenszázalékos készültségű a Szeged belterületét is védő árvízvédelmi projekt kivitelezése - közölte az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője pénteki sajtótájékoztatóján a csongrádi megyeszékhelyen.

Kozák Péter

elmondta: a több mint 1,25 milliárd forintos európai uniós támogatással megvalósuló fejlesztés csaknem 68 ezer ember élet- és vagyonbiztonságát növeli az úgynevezett torontáli öblözetben. A folyó bal partján zajló beruházás célja az árvízi biztonság növelése és az árvízi kockázatok csökkentése - tette hozzá. A munkák közvetlenül érintik Szeged újszegedi részét, valamint Deszk, Kiszombor, Klárafalva, Makó és Nagylak települést. A százszázalékos támogatású projekt keretében a Tisza és a Maros bal parti töltésének bel- és külterületi szakaszait a szerb határtól a román határig újítják fel. A beruházással másfél kilométeren megújul az újszegedi parapetfal, mintegy 15 kilométer hosszon a magassághiányos töltésszakaszokon kiépítik az előírt koronamagasságot, stabilizálják azt, és ahol nem megfelelő a töltésállékonyság, ott úgynevezett leterhelő paplannal javítják azt. Felújítják a Maros bal parti hullámtéri véderejét is. A projekt hét gátőrház építését is tartalmazza. A beruházás nemcsak a védművek megerősítésében nyújt segítséget, de a vízrajzi előrejelző-rendszerben is nagy szerepet kap: például vízhozammérő berendezések beépítésével automatizálják a vízmennyiségmérést, illetve a szoftvertámogatások összehangolásával a monitoring infrastruktúrát is fejlesztik. A beruházás generálkivitelezője a Békés Drén Környezetvédelmi, Víz- és Mélyépítési Kft. A kivitelezési munkák tavaly október közepén kezdődtek meg és várhatóan 2015. január közepére befejeződnek. A projekt párhuzamosan zajlik Szegeden a jobb parton megkezdett partfal-rekonstrukcióval. Ott a 2,2 milliárd forintból megvalósuló beruházás során 2 kilométer hosszan épül ki az új, modern, biztonságos mobil gátrendszer.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.