Közélet

Ismét Szegeden a Szűrési Staféta

Ismét Szegeden a Szűrési Staféta

2014. október 14., kedd
Ismét Szegeden a Szűrési Staféta

A mellrák elleni küzdelemre hívják fel a figyelmet azok a programok, a melyeket megye tíz településén szerveznek október 17-én és 18-án. A Szűrési Staféta ezen a hétvégén érkezik Csongrád megyébe - ennek apropóján október 17-én szűrővizsgálatok sokasága, október 18-án délután pedig kerékpározás, sétamenet vagy gyalogos felvonulás hirdeti szerte a megyében a szűrések fontosságát.

A megyei egészségfejlesztési irodák szervezték azokat a hétvégi programokat, amelyekkel az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága által elindított Szűrési Stafétához csatlakozik Csongrád megye. Az országos kezdeményezés, amely minden hónapban más-más megyében állomásozik a szervezett emlőszűrés fontosságára hívja fel a figyelmet. Az őszi stafétát figyelemfelhívó programmal fogadja a Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve. Október 17-én hosszított nyitva tartással várják az emlőszűrésre jelentkezőket a megye három diagnosztikai központjában, 18-án pedig kerékpáros felvonulásra és Családi egészség délutánra hívják mindazokat, akik úgy gondolják, fontos az emlőrák elleni küzdelem. A nők körében az emlőrák a leggyakrabban kialakuló daganattípus, amely a tüdő- és vastagbél tumorok után a legtöbb rosszindulatú daganat miatti halálesetért tehető felelőssé. Magyarországon majdnem minden tízedik nőt érint élete folyamán az emlőrák. Évente több mint 5200 nőnél fedeznek fel emlődaganatot és több mint 2100 nő életét követeli annak ellenére, hogy hazánkban is rendelkezésre áll a korai felismerését lehetővé tevő szűrővizsgálat. A betegség korai felismerésének leghatékonyabb módja a mammográfia, azaz az emlők lágyrész-röntgenvizsgálata. Ezzel a szűréssel bizonyítottan 25-30 százalékkal csökkenthető az emlőrák miatti halálozás a leginkább veszélyeztetett, 50-69 éves nők körében. Hazánkban a Népegészségügyi Program keretében 2002-től elindult a szervezett emlőszűrés, ami a 45-65 éves nők kétévenkénti mammográfiás vizsgálatát jelenti. Ahhoz azonban, hogy valóban jelentős csökkenést érhessünk el a halálozásban, 70 százalékos részvételre lenne szükség a vizsgálaton, amelytől hazánk 50 százalék körüli részvétele jócskán elmarad. A szűrési staféta éppen arra kívánja ráirányítania figyelmet, hogy a kétévente küldött behívólevéllel minél többen jelentkezzenek a lakóhelyükhöz legközelebb lévő szűrőállomásra, ingyenes vizsgálatra.

Éppen ezért október 17-én pénteken újból este 10-ig várják a behívólevéllel rendelkezőket az alábbi emlőszűrő központokban:

Szegeden a Pathológia Intézetben lévő Emlő Szűrő Központban (Szeged, Állomás utca 2.) 15:00 – 22:00 óráig Hódmezővásárhelyen a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó Hódmezővásárhelyi Emlő Szűrő Központjában (Hódmezővásárhely, Dr. Imre József u. 2.) 8:00 – 22:00 óráig Szentesen a Csongrád Megyei Dr. Bugyi István Kórház Emlőszűrő Központjában (Szentes, Sima Ferenc u. 44-58.) 8:00 – 22:00 óráig Ezen a napon több város, település például Kistelek, Eperjes, Nagytőke, Fábiánsebestyén és Derekegyháza vállalta, hogy a behívott személyeket busszal beszállítja a legközelebbi emlőszűrő központba. Az emlőszűrés mellett más vizsgálatokra is lesz lehetőség. Szegeden a szakemberek rizikószűréseket végeznek, a mért értékek birtokában egészséges életmódra vonatkozó tanácsokkal látják el az érdeklődőket. Lehetőség lesz az emlő önvizsgálatának megtanulására és az emlőmulázs megtapintására is.

Kerékpáros felvonulás és családi délután az egészség jegyében:

Október 18-án, szombaton 15 órától a megyeszékhelyen a Csongrád Megyei Kormányhivatal Rákóczi tér 1. szám alatti épületétől indul egy biciklis felvonulás, melyhez bárki csatlakozhat. A kerékpáros menet útba ejti a szegedi az I. számú Szakorvosi Rendelőben lévő Emlőszűrő Központot (Szeged, Tisza Lajos krt. 97.) a végállomása pedig a Móra Ferenc Múzeum előtti tér lesz, ahol egy Családi egészség délután keretében 14-től 17-óráig rizikószűrések, egészséges életmód tanácsadás, valamint a Start up Fitness Stúdió közreműködésével közös torna várja a megjelenteket. A szegedi rendezvényen részt venni nem csupán érdemes, hanem hasznos is lesz, hiszen a az egészség délután zárásaként azok között, akik bármelyik programelemen aktívan részt vettek, a szervezők egy női kerékpárt sorsolnak ki.

szuresistafeta

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.