Kultúra

Isaszegi János: A nagyhatalmak nem gondoltak bele döntéseik következményeibe

Isaszegi János: A nagyhatalmak nem gondoltak bele döntéseik következményeibe

2014. október 13., hétfő
Isaszegi János: A nagyhatalmak nem gondoltak bele döntéseik következményeibe
DSC_5519

A Somogyi-könyvtár Volt egyszer egy Nagy Háború című kiállítását Isaszegi János, nyugalmazott vezérőrnagy nyitotta meg, ahol az első világégés máig érezhető hatásairól, tanulságairól beszélt.

Isaszegi János

az első világháború hatásait végigvezette a mai napig, kitért a Balkán, Közel-Kelet, Közép-Ázsia, Afrika és Ukrajna területein egykor és ma is folyó harcokra, olyan helyszíneket érintve, ahol maga is szolgált. "Mindenkinek joga van másként emlékezni" - szögezte le, mintegy ars poetica-ként a nyugalmazott katonatiszt. Isaszegi János kiemelte, hogy a háborúk kitörésének kutatásakor nem a kirobbanás előtti egy hónapot kell kutatni, az első világégés esetében már egy évszázaddal korábban várható volt egy jelentős konfliktus, ennek fő területe a Balkán, "Európa puskaporos hordója" volt, ugyanis az Oszmán-Török Birodalom meggyengülésével a balkáni népek fegyveres szabadságharcot kezdtek, ezek közül a harcok közül a görög szabadságharc a leghíresebb, amely 1821 és 1831 között zajlott. A balkáni helyzet mellett az európai nagyhatalmak, Olaszország, Oroszország, Franciaország, Nagy-Britannia, Németország és az Osztrák-Magyar Monarchia is készültek a háborúra, ennek egyik példája, hogy 1912 októberében a Monarchia Szegeden tartott hadgyakorlatot, a később a szarajevói merényletben elhunyt

Ferenc Ferdinánd főherceg

vezetésével. "Gondoljunk az 1897-es krétai görög-török békekikényszerítésre, ami a nagyhatalmak erődemonstrációjával párosult, vagy a kínai boxerlázadás leverésére, amiben az akkori világ nagyhatalmai mind részt vettek, vagy Bosznia-Hercegovina annektálására, amit a Monarchia csak biztos hadászati fölényének tudatában tehetett meg" - fejtette ki Isaszegi János. A volt katonatiszt párhuzamot vont Bosznia-Hercegovina Osztrák-Magyar Monarchia általi annektálása és a Krím-félsziget Oroszország általi megszállása között. Mindemellett felhívta a figyelmet a tényre, hogy a boszniai ellenállókat a szerb, az orosz és a brit titkosszolgálatok készítették fel. Az első világháború rengeteg szörnyűsége mellett (az öt háborús év alatt a történelmi Magyarországnak 660 ezer halottja, és több, mint 800 ezer sebesültje volt, ez a harmadik legnagyobb veszteség a háborúban) kiemelkedik a lezárást övező nagyhatalmi gőg, a veszteseket megalázó békediktátumok, amelyek kódolták a következő világégést, azonban az igazságtalan békerendszer által teremtett problémák máig sem sikerült lezárni. "A Párizs környéki békék okozta gondokat a második világháború sem oldotta meg, sőt egy még nagyobb háború kerekedett, amelynek már nem csak katonák estek áldozatul, hanem a civil lakosság is" - mondta el Isaszegi. "Ma már tudjuk, hogy 1945. május 10-én, az európai harcok megszűnésének másnapján a szövetséges hatalmak, a Nagy-Britannia-Egyesült Államok páros és a Szovjetunió egyaránt már egymás megtámadásának részleteit tervezték, egy újabb háborúra készültek, az atombombát pedig vehetjük az Egyesült Államok erődemonstrációjának" - tette hozzá. A fentiek vonatkozásában Isaszegi János feltette a kérdést: és mi van most? Véres harcok Ukrajnában, a kilencvenes éveket a délszláv háború határozta meg - a jugoszláv és szovjet utódállamok egymással háborúztak és háborúznak ma is. "Nincs békesség a Közel-keleten sem, Afganisztánban nemzetközi misszió - magyar részvétellel - küzd az élhető élet megteremtéséért" - ismertette a volt katonatiszt. Isaszegi utalt az arab tavaszra, amelynek egyik jelentős mozzanataként említette a NATO-erők kivonulását Irakból, és a keletkező hatalmi űrt az Iszlám Állam töltötte ki, ami egy Al-Kaida jellegű terrorszervezetből nőtte ki magát, és mára Szíria területének negyedét, Irak területének pedig a 40 százalékát ellenőrzi.

DSC_5522

A nyugalmazott vezérőrnagy előadásának címe "A 21. század élettérháborúi a földért, a vízért, az élelemért, a létezésért" volt, Isaszegi János kiemelte, az élettér fogalmat nem kell feltétlenül a hitleri Lebensraum-hoz kötni, mert már az Ókor óta vívtak ilyen jellegű háborúkat, például a mongol hadjáratok a középkorban, vagy a spanyol konkvisztádorok tevékenysége, mindkét esetben egy nép életterének kiszélesítése volt a cél. "Nemrégiben a Föld lakossága átlépte a hétmilliárd főt, és 2030-2040 környékére jósolják a nyolcmilliárdot, azonban bolygónk nem lesz nagyobb, sőt sivatagosodás miatt a vízkészlet is egyre fogy, így jogosan tehetjük fel a kérdést: hogyan lesz béke a jövőben?" - hívta fel a figyelmet Isaszegi. "Ami számunkra itt Európában természetes, a víz, az élelem, a jó minőségű termőföld, tőlünk néhány ezer kilométerrel arrébb már nem az. Ennek tudatában az a kérdés is felmerül: mi fogja megállítani az Európába áramló menekülteket?" - tette hozzá. A nyugalmazott tiszt rámutatott, hogy az afrikai társadalmak a népességrobbanás fázisában vannak, vagyis az orvoslás fejlődése miatt a csecsemőhalandóság csökken, az átlagéletkor pedig nő, ennek köszönhető a népesség számának nagymértékű növekedése. Isaszegi kiemelte, hogy mindezen aggasztó számok és folyamatok ismeretében a világ fegyverkezésre fordított kiadásainak három százalékát sem éri el az élhető életre szánt összeg, vagyis a Föld nagyhatalmai még mindig inkább a háborúra költenek, mint az emberiség jövőjének jobbá tételére. Arról, hogy miért állhat valakinek érdekében a háború, Isaszegi János így nyilatkozott: "A vezetők kihasználják a háborúkat arra, hogy a nem kívánatos elemektől megszabaduljanak, ez már az első világháborúban is tette érhető, a másodikban pedig még inkább, a háború mindig lehetőséget ad arra, hogy a hatalom a neki nem tetszőket, osztályidegeneket, szószólókat legálisan elküldje oda, ahonnan nem biztos hogy visszajönnek, például munkaszolgálatra." A két világégés másik tanulságát Isaszegi úgy fogalmazta meg, hogy minden háborúnak vannak nyerészei, és ez máig sem változott, a hadiipar, a hadikereskedelem, amely a harcokból csak a profitot érzékeli, minden fegyveres konfliktusnál jelen van.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.