Közélet

Internetadó: az ellenzéki pártok reakciói Orbán bejelentésére (FRISSÍTVE)

Internetadó: az ellenzéki pártok reakciói Orbán bejelentésére (FRISSÍTVE)

2014. október 31., péntek
Internetadó: az ellenzéki pártok reakciói Orbán bejelentésére (FRISSÍTVE)
internet_szamitogep_laptop_informatika

Eltérő vehemenciával fogadták a nagyobb ellenzéki pártok Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában tett ma reggeli bejelentését az internetadóra vonatkozóan.

LMP: Orbán véglegesen tegyen le az adóról!

Az LMP felszólítja a kormányt, hogy "ne ködösítsen", hanem teljes egészében és véglegesen vonja vissza az internetadót.

Szél Bernadett

és

Schiffer András

, az LMP két társelnöke pénteki, MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta:

Orbán Viktor

miniszterelnök a hatalmas és példaértékű társadalmi tiltakozást látva meghátrált, de nem zárta le egyértelműen az internetadóról kialakult vitát, csupán elhalasztotta azt. Az ellenzéki politikusok szerint a kormány várhatóan újra megpróbálja majd bevezetni az internetadót, az LMP azonban mind az Országgyűlésben, mind azon kívül is mindent meg fog tenni ennek megakadályozására. Leszögezték azt is, nincs szükség az internetadóval kapcsolatos nemzeti konzultációra, erről ugyanis a választók szerintük már egész határozottan állást foglaltak. A politikusok ismételten az LMP antikorrupciós javaslatának elfogadására, valamint a NAV-vizsgálóbizottság felállításának támogatására szólítottak fel.

Jobbik: kevés "a meghátrálás", ingyenes alapinternet kell

A Jobbik alelnöke pártja sikerének is tartja, hogy a kormány "kihátrált az internetadó mögül".

Novák Előd

pénteken azt közölte az MTI-vel: inkább az ingyenesen elérhető, alapszintű internet bevezetését kell tervbe vennie a kormánynak, hogy olyanok is tudjanak élni a távmunka vagy éppen a távügyintézés lehetőségével, akiknek erre eddig nem volt módjuk a Magyarországon nemzetközi összehasonlításban is kiugróan drága internethasználat miatt. Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott: céljuk a "miniszterelnököt bevonni az internetezők körébe, hogy megismerje ezt a világot". A Jobbik módosító javaslatot nyújtott be az adótörvényekhez, hogy a reklámadó-bevételből az alapszintű internet ingyenes elérését biztosítsák.

Együtt-PM: a kormány belátta, az internethasználat megadóztatása butaság

Az Együtt-PM fontos lépésnek tartja, hogy a kormány belátta: az internethasználat megadóztatása butaság, azt nem szabad bevezetni - közölte az ellenzéki pártszövetség pénteken az MTI-vel a miniszterelnök reggeli rádiónyilatkozatára reagálva. Szerintük azonban tovább kell menni, a cafeteriaadót és "a további megszorításokat is" vissza kell vonni. Az Együtt-PM - áll a közleményben - Magyarország polgárainak győzelmeként értékeli "a kormány meghátrálását" ebben a kérdésben. A szövetség azt követeli a kormánytól, hogy más kérdésekben is "vegye figyelembe a nemzeti érdeket". Folytassanak "európai politikát, ne dörgölőzzenek Putyinhoz, mondják föl a Paks2 szerződést, a Déli Áramlat ügyében pedig ne az EU ellenében politizáljanak, hanem az együttműködést keresve" - írták, hozzátéve: ismét felszólítják a kormányt, hogy állítsa helyre a bizalmi viszonyt Magyarország észak-atlanti nemzetközi szövetségeseivel, váltsa le a korrupciós gyanúba került vezetőket.

DK: Orbán beismerte részleges vereségét

A Demokratikus Koalíció véleménye szerint Orbán Viktor miniszterelnök beismerte részleges vereségét, amikor azt mondta, hogy ebben a formában nem vezetik be az internetadót. Erről

Kerék-Bárczy Szabolcs

beszélt pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján, hozzátéve: pontosan tudják, hogy a kormány később be fogja vezetni ezt az adóformát. Orbán Viktor azt mondta, hogy meghallották az emberek szavát, "azonban nem dőlünk be ennek a kommunista trükknek, ha lehet így mondani", mert a kormányfő arról is beszélt, hogy akarják az internetadót - fogalmazott Kerék-Bárczy Szabolcs, aki szerint a kormány valódi szándéka az, hogy korlátozza az információhoz való hozzáférést. Arra is kitért, hogy ez az adónem a szegényeknek árt a legjobban; a Budapesten és a nagyvárosokban élők többféle módon is hozzájuthatnak az információkhoz, számukra egy újabb adó nem jelent akkora terhet, mint a "középosztály alsó részének vagy a vidéken élő embereknek”. A kormányfő jövő év elejére nemzeti konzultációt hirdetett, de a DK véleménye szerint az már lezajlott az internetadó elleni tüntetéseken – folytatta Kerék-Bárczy Szabolcs. A DK nem hisz a miniszterelnöknek, ezért "fenntartjuk a nyomást a kormányon" - mondta, közölve: azt próbálják elérni, hogy ne csak elhalasszák az internetadó bevezetését, hanem arról véglegesen mondjanak is le. Megjegyezte, bíznak abban, hogy a civil társadalom is átlát a szitán és nem dől be a kormány hazugságának.

Tóbiás: Orbán azt jelentette be, hogy lesz internetadó

Az MSZP elnök-frakcióveztőjének véleménye szerint a miniszterelnök azt jelentette be pénteken, hogy lesz internetadó. Nem így, nem ebben a formában, nem most és nem ezen a néven, de egy álszent konzultációt követően más néven, máshogyan be lesz nyújtva - fogalmazott

Tóbiás József

Budapesten sajtótájékoztatón. Értékelése szerint a miniszterelnök nem meghátrált ez ügyben, csak egyet hátralépett, időnyerés a célja, hogy saját akaratát érvényesíteni tudja. "Aki ma Orbán Viktornak hisz, az hibát követ el" - jelentette ki Tóbiás József. Azt mondta, pontosan tudják az elmúlt öt év alapján, hogy mennyire lehet hinni a kormányfő szavának. Nem igazán - tette hozzá. Az MSZP-s pártvezető szerint a 2015-ös költségvetés további elszegényedést hoz Magyarországnak. Azt követelte, hogy a kormány vonja vissza a büdzséjavaslatot és az adótörvényeket. Tóbiás József azt mondta, hogy azok fognak tovább szegényedni, akik az elmúlt években is a napi megélhetésért küzdöttek. Van miért küzdeni, hiszen a költségvetési és az adótörvény-javaslatokból látszik, hogy mind az egészségügy, mind az oktatás területén, mind a szociális területeken további forráscsökkenés lesz - mondta, felhívva arra a figyelmet, hogy cafeteria adójának emelkedése további tehernövekedést jelent a családoknak. Arra a kérdésre, hogy támogatják-e a péntek estére az internetadó ellen szervezett tüntetést, Tóbiás József azt mondta, támogatnak minden békés demonstrációt, amely felhívja a kormány figyelmét az övétől különböző társadalmi véleményekre.

Liberálisok: a mostani bejelentés csak porhintés

A Magyar Liberális Párt elnöke szerint lesz internetadó, csak máskor, más néven és elképzelhető, hogy más összeggel.

Fodor Gábor pénteken

azt írta MTI-hez eljuttatott közleményében, hogy Orbán Viktor miniszterelnök soha nem volt a "meghátrálás bajnoka" és most sem lesz az. Felvetette, hogy ellenkező esetben miért kezdene Deutsch Tamás vezetésével konzultációt januártól. A bejelentés csak a "kádári időkre emlékeztető porhintés", hogy az utcán egyre hangosabban és többen tüntető csoportok lecsillapodjanak - értékelt az ellenzéki politikus.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.