Kultúra

Fábián Janka könyveit az ágyban fekve is jó olvasni + FOTÓK

Fábián Janka könyveit az ágyban fekve is jó olvasni + FOTÓK

2014. október 15., szerda
Fábián Janka könyveit az ágyban fekve is jó olvasni + FOTÓK
fabian_janka_konyvbemutato_kf (27)

„Szabadon írok, mert ezt törvényemmé választottam. Szívem teljességéből írok, mert a szívre akarok munkálni.” Kármán József idézetével azonosul a Somogyi-könyvtár kedd esti vendége, Fábián Janka. De hogyan lesz egy angol, francia, történelem szakos tanárnőből közkedvelt írónő, aki hölgyek ezreit képes elkalauzolni a történelmi Magyarországba?

Fábián Janka

, ahogyan szinte minden hozzá hasonló feltörekvő kortárs szerző, megvívta harcait a kiadókkal, mire sikerült elfogadtatnia romantikus történelmi regényeit. 2011-ben a nyár sikerszerzőjeként tartották számon, népszerűsége azóta is felfelé ível, főként a hölgyek körében. Persze nem volt minden fenékig tejfel, a kezdet kezdetén kénytelen volt saját zsebébe nyúlnia, hogy néhány ezres példányszámban, puhakötésbe borítva lássa viszont az Emma-trilógia köteteit (Emma szerelme, Emma fiai és Emma lánya). A fiatal szerző elárulta, megdöbbentette az a közöny, amit a kiadók megengednek maguknak az ismeretlen szerzőkkel szemben, azonban édesanyja jó tanácsai és barátai biztatására sikerült átvészelnie az első három évet, ezt a lelkileg is megterhelő időszakot. "Régóta készültem a sorozat megírására, a történet és a szereplők már a könyv születése előtt megvoltak. Az első pár fejezet után derült ki számomra, hogy nem állok meg egy kötetnél, Emma és családjának élete többrészes lesz." Fábián Janka nem az a fajta írónő, aki az egyszer papírra vetett sztorit szentírásként kezeli, az előre kigondolt szereplők gyakorta egészen más töltetet kapnak a piszkozatban, mint végül a regények és novellák hasábjain. A Lotti öröksége című fordulatos családtörténetben például a mellékszereplőként kezelt Lőrinc mester az egyik főbb szereplővé lépett elő, de hasonló átalakuláson ment át a Koszorúfonat egyik főhősnője is, akiről annyit megtudtunk, a regény végén férjhez megy.

fabian_janka_konyvbemutato_kf (18)

"Volt már olyan olvasóm, aki próbálta felkutatni az Angyalházat, ennek pedig nagyon örülök, hiszen ez azt jelenti, hogy hitelesen írok" - mondta nevetve Fábián Janka, majd hozzátette, gyakran kap olyan kérdéseket, amelyek regényei és novellái valóságtartalmát firtatják. Pedig a helyszínek többsége, ahogyan a szereplők is, mind a képzelet szüleményei, csak egy-egy személyiségjegyet csen el ismerősei köréből, sőt, néha önmagából is. Akárcsak a történelem nagy, meghatározó eseményeiből, amelyek gyakorlatilag a történetek vázát, hátterét adják - így a televízió elterjedése, a Budát és Pestet összekötő híd megépítésének gondolata vagy az első repülőgépek megjelenése. "Igyekszem nem túlzásba vinni a történelmet, hiszen igényes szórakoztató műveket szeretnék írni, nem pedig történelmi regényt. Az én könyveimet akár fáradtan, az ágyba bújva is lehet olvasni." Történelem szakos tanárként mégsem tud teljesen hátat fordítani a múlt eseményeinek, blogján az érdeklődők kedvéért egy-egy könyv megjelenését követően összegyűjti a technikai vívmányok feltalálásának históriáját is. Az Emma szerelme volt az írónő első kiadású kötete, amely azért is közel áll a szívéhez, mert kisnémedi nagymamájának ajánlotta. "Tőle örököltem a mesélésre való hajlamot. Egy egyszerű asszony volt a nagymamám, aki szeretett olvasni, ezért is volt nagy hatással rám" - tudtuk meg Fábián Jankától. Koszorúfonat című kötete éppen a múlt héten jelent meg, amely nem más, mint a Lotti örökségének folytatása egy független regényben. Az író-olvasó találkozón csemegézett rajongói előtt a meséből: kiderült, két, az 1867-es kiegyezést követő időszakban élő kislányról szól, akik nem mások, mint Lotti unokái. A Somogyi-könyvtár vendégei izgatottan hallgatták Fábián Janka regéjét, aki még egy novellameglepetéssel is készült az estére. Elárulta, hamarosan e-könyv formájában olvasható a Kiből lesz a boszorkány? című novellája, a Sárosi Felícia életét feldolgozó párszáz oldalas írás pedig hosszabb sorozatot tartogat az olvasás és a lányregények szerelmeseinek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.