Közélet

Energetikai korszerűsítés vár a Megyeházára + FOTÓK

Energetikai korszerűsítés vár a Megyeházára + FOTÓK

2014. október 8., szerda
Energetikai korszerűsítés vár a Megyeházára + FOTÓK
juhasz_tunde_sajttaj03_gs

Mintegy két milliárdos forintos támogatásból újítja fel két szegedi és három hódmezővásárhelyi épületét a Csongrád Megyei Kormányhivatal jövő év nyaráig, amelyek így alkalmassá válnak a benne működő hivatalok komfortosabb és költségtakarékosabb szolgálatára.

Szegeden a Rákóczi tér 1. szám alatt található Megyeháza kiemelt helyet foglal el a beruházásban. "Az 1950-es, '60-es évek fordulóján Schöner Ervin tervei alapján készült épület a maga korában pillérvázas szerkezetével modern konstrukciónak számított, azonban mára elavult, és energetikailag korszerűtlenné vált" - mondta el

Juhász Tünde

kormánymegbízott. Az ingatlan jelenlegi, több, mint 56 millió forintos energia-költségét megfeleznék a mostani beruházással, az épület mostani, "F" energetikai hatékonysági besorolását "A" besorolásra javítanák a felújításokkal. A költségcsökkentési és nem utolsósorban környezetbarát korszerűsítés keretein belül utólagos kőzetgyapot hőszigetelést kap az épület utcai oldala, a belső udvar falával együtt, új, fokozott légzárású, hat kamrás nyílászárókat építenek be, a homlokzatot függönyfalakkal teszik esztétikusabbá, az épületet fedő lapostető is hőszigeteléssel egészül ki, aula üvegteteje hőszigetelt üvegezést kap, valamint az épület hűtő-fűtő rendszere is megújul. "Korszerűsítjük az épület világítását, lecseréljük a régi radiátorokat, a tetőre pedig napelemeket telepítünk, 200 darab 250 wattos napelem egészíti ki a Megyeháza energia-ellátását, több, mint két és fél millió forint megtakarítást hozva" - ismertette Juhász Tünde. A kormánymegbízott kiemelte, hogy a tervek szerint az felújítás 2015 nyarára készül el, jelenleg a kivitelezés előkészítése folyik, mindemellett felhívta a figyelmet arra, hogy az épület felújítása során a hivatali munka folyamatos lesz, az ügyfelek semmilyen hátrányt nem érzékelnek majd. Egy másik pályázati siker jóvoltából a Megyeháza hatodik emeletén található Szociális és Gyámhivatalt akadálymenetesen megközelíthetővé teszik egy lift kialakításával, ami tehermentesítené a jelenleg működőd -

ipartörténeti ritkaságnak számító

- páternosztert.

juhasz_tunde_sajttaj02_gs

A beruházás kiterjed még a Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv Derkovits fasori székházára, a szintén a '60-as években épült ingatlanra is hőszigetelés, nyílászáró-csere vár, valamint felújítják a világítást és napelemeket telepítenek az épületre. A felújítás hatásfokát segíti, hogy az épület októbertől termálvizes fűtési rendszerre áll át. Hódmezővásárhelyen az Ady Endre utca 14. számú épületet korszerűsítik, a tervek szerint a helyreállítás után ez az épület ad majd helyet a járási hivatalnak és az akadálymentesített, 14 munkaállomásos új típusú kormányablaknak is, emellett felújítják a Petőfi utca 6. szám alatt található épületet is, amelyet jelenleg a Csongrád Megyei Kormányhivatal Hódmezővásárhelyi Járási Földhivatala, és az Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága használ több civil szervezettel együtt. "Az már biztosra vehető, hogy a beruházás által éves szinten közel 50 millió forintos energia-megtakarítás garantált, de amit a környezetkímélés, és a megújuló energiafelhasználás alkalmazásával elérhetünk, annak az igazi haszna felbecsülhetetlen" - mondta el Juhász Tünde.

szechenyi_2020_02

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.