Közélet

Elmarad négy polgármester-, két képviselőtestületi- és 570 nemzetiségi választás

Elmarad négy polgármester-, két képviselőtestületi- és 570 nemzetiségi választás

2014. október 5., vasárnap
Elmarad négy polgármester-, két képviselőtestületi- és 570 nemzetiségi választás

Egy hét múlva lesz az önkormányzati és nemzetiségi választás, a Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu vasárnapi adataiból kiderül: négy polgármester- és két képviselőtestületi választás marad el jövő vasárnap, a nemzetiségeknél pedig 566 települési és négy megyei választást nem lehet megtartani.

Jelölt hiányában nem lehet polgármester-választást tartani a Zala megyei Valkonyán, a Vas megyei Daraboshegyen valamint Tanakajdon, és a Tolna megyei Aparhanton. Négy évvel ezelőtt valamennyi településen meg lehetett tartani a polgármester-választást. Október 12-én elmarad a képviselőtestületi választás a Baranya megyei Kishajmáson és a Vas megyei Tanakajdon, ahol nem indult annyi jelölt, amennyit meg lehetne választani. Négy évvel ezelőtt szintén két településen nem lehetett megtartani a képviselőtestületi választást: akkor a Zala megyei Salomváron és a Győr-Moson-Sopron megyei Tápon maradt el a választás. Négy évvel ezelőtt mindössze 21 települési nemzetiségi választást nem lehetett megtartani, ez a szám most 566. A

www.valasztas.hu

szerint a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) 2715 települési nemzetiségi választást tűzött ki, azonban csak 2149 tartható meg, 566 települési választás elmarad. A választást ugyanis hiába tűzte ki az NVB, azt nem lehet megtartani, ha nem indul legalább annyi jelölt, ahány tagból állna a nemzetiségi önkormányzat, illetve akkor sem lehet megtartani, ha egyetlen választópolgár sem szerepel a nemzetiségi névjegyzékben. Az NVB 64 területi nemzetiségi választást írt ki, a vasárnap reggeli adatok szerint ezek közül csak 60 tartható meg: Zala és Vas megyében a német, Győr-Moson-Sopron megyében a szlovák, Bács-Kiskun megyében a román nemzetiség területi szintű választása marad el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.