Közélet

Bontják a dóm oltárát, a hívek a baldachin mögötti domborművet is megcsodálhatják + FOTÓK

Bontják a dóm oltárát, a hívek a baldachin mögötti domborművet is megcsodálhatják + FOTÓK

2014. október 16., csütörtök
Bontják a dóm oltárát, a hívek a baldachin mögötti domborművet is megcsodálhatják + FOTÓK
liturgikus_ter_bontas05_gs

Zajlik a dóm belső felújítása: a szentélyből kikerül a baldachin, melynek köszönhetően az eddig takarásban lévő faldíszítések közszemlére kerülhetnek, valamint előrébb költözik a szembemiséző oltár is.

Fotós kollégánk a dóm belső felújítását kapta lencsevégre, ahol az oltárok elbontását is megkezdték már. A baldachin kikerül a szentélyből, amely "találkozni fog" az elmozdított szembemiséző oltárral. "Az új rendszer szerint a hívekkel is közelebbi kapcsolatba kerülhet az oltár, hiszen oldalról is padsorok szegélyezik majd. Ezzel az ülőhelyek száma is megnövekszik, és a miséken eddig tapasztalt távolság is lerövidül" - mondta el a munkálatok kapcsán

Kozma Gábor

, a projekt vezetője, a Gál Ferenc Főiskola rektora. Hozzátette: a baldachin eddigi helyén eltakarta a mögötte lévő faldíszítéseket, domborműveket, amely elmozdításával teljes pompájában a hívek szeme elé tárul majd. Megkezdték a szembemiséző oltár elbontását is a Dómban, amely szintén egy kicsikét előrébb fog kerülni. Ezidáig itt őrizték Szent Gellért ereklyéit, melyek átkerülnek az oldalsó Szent Gellért oltárhoz. "Az eddig használt oltár régi elemekből lett összerakva, melyek korábban a szentélyrekesztő elemeiként szolgáltak. Ezt szintén elbontották, egykori elemeit - melyek az épülettel is egyidősek - másutt szintén beépítésre, felhasználásra kerülnek" - magyarázta Kozma Gábor. A dóm teljes rekonstrukciója a tervek szerint 2015. május 31-én ér véget, a felújítási munkálatok szinte minden helyszínen, párhuzamosan zajlanak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.